Adguard/NextDNS/Control D 廣告攔截攻略 (9)

1001 回覆
54 Like 5 Dislike
你用邊隻dns filter? 同埋有無用adguard dns, 或者adguard vpn 嘅野?
平一半
睇頂置post 第1條

1. 係咪一定要課金買adguard pro先block 到廣告.
係, 課金版先可以block 晒你機內所有app 既廣告. Free 版唯一用途就係download 落黎課金
如果你齋用safari 嘅話, *完全唔諗住block 其他任何app 的話* 我個首post 好多野都無cover 到只用safari 要整嘅野.

1. Protection > Safari protection > Filters 要著番晒
2. Protection > Safari protection > user rules 要加番晒 首頁block list 嘅野
3. Protection > Safari protection > allow list 要加番晒首頁allow list 嘅野
4. iphone setting > Safari >extension > 要著番晒所有adguard
android 其實都要, block list 裡面個d 好多都係香港domain 個d 廣告. 我記憶無錯嘅話, 你用stock adguard on android, 乜都唔攪嘅話, 你開 kmb app 一樣出廣告.
樓主可唔可以解答下呢個仲有冇用
咁樣講, 你用多d 時間去人手hand pick d rule, 自己manual 加rule 的話, 有機會係仲block 到d 嘅.

不過佢個設計唔係俾你manual 加野, 係depend on 佢俾你嘅rule 黎block. 但係佢俾你嘅rule 主要係target 外國website/app. 變左香港用就有好多香港site 呀, 香港app 呀個d, 你一定要人手攪. 而佢介面人手加rule 較煩.

咁所以回答你嘅問題. 你肯花時間去攪佢d rule 嘅話, 係用到. 不過我唔會花呢d 時間.
收到
set多次就得
我有兩部機用緊Adblock v4.7.3, ip13 正常block得哂所有廣告包括連登廣告,但ip8就唔得,通常要reload 一次先得,但好快又會block唔到,所以我認為要睇部機個performance 夠唔夠勁先有用。
我係iOS 課金版
想問問vpn 果到係唔係唔需要安裝,但我佢好似無得比我關..
最近成日彈呢個廣吿
有時過兩三秒會無左
請問係咩問題
我都係咁,就係本身有廣吿,load 左兩三秒就變左呢框
我都係咁

首post 咪寫左.................................
想問買family plan 係咪都係比一次錢就可以永久使用
應該係佢執之前都用到至岩
Thank you!!!
等 Black Friday就買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞