NVIDIA 顯示卡閪冧捷報19 等啊...停呀... (非法奧售後帖)

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
屌佢老味 啲庫存多到冧鐺
咁都片到張8GB出黎
我諗下年都未必有4060 4050
一定係先睇機箱風流先

如果係neutral既 咁就兩種放法差唔遠
講真 個頭係intel設計既 真正製造既又唔係nvidia

只能夠講nv中咗伏
想知90燒得係咪60-80都燒得,個頭燒關唔關張卡勁D廢D事?
唔係90大食至要用新頭?
姐係遲D80樓下既都係用8pin?
係就好 唔洗換牛
https://www.xfastest.com/thread-268420-1-1.html

係gddrx6, 然後改個名做 plus series
老黃啲古惑野,預撚左

專呃砌機新手
其實而家啲 8pin x4 to 12hvpwr 係無問題架

有問題係 插張咭個邊,
因為頂住個機箱,
焗住要拗至出事之嘛
連twitter個leak都忍唔住bin鳩Jayztwocents屍
冇啦 唔清哂30 40中低階出唔到世
雖然唔啱po 不過都想問下乜風流點睇?
問題在於頂側版 其實打直擺張卡就解決到

但因為走線要靚 所以向橫扯 咁就瀨咗野
個頭燒係關接觸不良事 唔關chips溫度事喎
即係邊張用呢個頭 而個pcb又差唔多闊 都會有一樣既問題
去硬件po問啦

大人當然有大人嘅考量

但上文舉嘅例係小朋友,動下腦筋,融入科技世界,百利而無一害。
3050 廢過1660
無論係naming 同定價都可以用無良去形容
radiator 放頂入風,係會令顯示升幾度。但你前面有三把扇,夠力推哂啲熱氣出去。

加上pull config 正壓,少塵好多
消費者唔會理呢樣嘢
見到有你個品牌嘅logo喺上面
啲人就會覺得係你問題

其實好多人,諗就唔會理背後啲嘢
https://www.igorslab.de/en/adapter-of-the-gray-analyzed-nvidias-brand-hot-12vhpwr-adapter-with-built-in-breakpoint/

https://pttdigit.com/pc_shopping/M.1666883529.A.857.html

igor又測了電源廠直出的12VHPWR接線,電源為Dark Power Pro 13,顯卡為RTX 4090水超龍,CPU為13900K
igor彎折了幾次12VHPWR線後進行測試發現屁事沒有,原生接線插上去在水超龍530W的負
載下12VHPWR端子溫度才不到60度,顯卡超頻到600W拉到12VHPWR極限的情況下端子溫度也才68度,根本不可能燒卡。
所以igor的結論是12VHPWR這個規範沒問題,還是NV一轉四轉接頭做工太爛。
今次唔算呃啦,擺明拎舊既GPU嚟賣,響早十年以前係只會換個馬甲,例如4050TI等同3060TI而4060就係3070,4060TI就會係哩張Plus,過期貨唔減價不只仲會加
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞