NVIDIA 顯示卡閪冧捷報19 等啊...停呀... (非法奧售後帖)

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
即係泛指我地呢班,硬件post、Nvidia post 乜都入嘅人…
其實幾個硬件post咪又係同一班人
就算 40 系 粒 chip再低熱, 你都唔會 feel 到

老黃今次擺明係靠推高個 power 黎攞效能,
望落好似贏 30 好多,
所以佢至夠膽死叫呢口價啫
用緊4090話俾你知

張卡full load 65度 吹啲氣出嚟係幫隻腳做桑拿

4080/70 應該會好啲既
自己執自己雞

無新聞 又屌老黃屌到悶
講下其他都好正常啫
都係等amd出嚟 再鞭nvidia
但睇4090 行low power都贏好多
勁過3090 ti 最少50%, 用電少過3090ti wo,
咁叫推高個power黎攞性能?
而且今代用左2GB vram顆粒, 唔使係PCB背面貼vram,
GDDR6X 高溫問題好左好多
換完先發覺原來大家呢兩年係喺咁既環境打機
之前仲想收3090 好在無咋
我張枱已經唔算細,用緊ikea fredde
再細啲唔敢想像,就算呢排涼左唔開冷氣都熱到出汗

我用緊2k 165hz mon,係咪應該試下undervolt?
呢兩代都要啦 唔係玩4k 144/2k 240 其實undervolt完用少咗電涼咗 差唔多效能 抵玩好多
反正市道淡靜

會唔會可以請啲芝心巴打,
夾手夾腳砌番個 警世文 置頂
等啲新人易啲搵到啱用既咭? e.g.

1080 / 2K / 4K 用咩咭
邊級可以唔使睇牌子, 邊級又要買好啲
常見謬誤 (咩 VRAM 多就好 之類)
4090 無功 50% 呀嘛

呢個應該係實測?

然後techpowerup 個 database 話 4090 / 3090ti 公版都係 450w 起步?
然後 2GB 一粒 VRAM 係真係正既

唔係真係成個熱暈圍住粒 GPU, 群星拱照
UV 減到 8x, 100W
成件事已經唔同晒
唔明,本身都3xx W, 減到淨係用100W? 8x又咩意思?
UV 減少 8x ~ 100W

廣東話果然係唔係以就咁寫出黎
無晒啲音調, 就變左第二個意思
Target 4060

2k gaming
同 4090 default 應該 450w?
UV 減左8x-100w 會好啲啲
精東出咗3060 8g 同 3060ti g6x colorful
最平既丐斧 3060 8g 要2399人仔, 3060ti g6x 要3399人仔

仆你個臭街,on9先買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞