劉仲敬對香港評論整合 (14)

1001 回覆
3 Like 24 Dislike
依家睇返轉頭 人大釋法阻0708雙普選 已經定咗「爭取獨立」思想嘅崛起。
支聯會嘅民主中國路線、馮檢基嘅又傾又砌路線等等,動員唔到成個社會,武力更加冇。泛民口講爭取普選,但一次次失敗。每次失敗實有唔忿氣嘅人提出以更激烈手段爭取。2010五區公投->2014佔中->2019佔中加強版->下次應該會出刀出火槍。

胡溫年代冇落實普選 之後已經冇咗機會窗口
就算冇任何2010到2014嘅抗爭 雜狗都唔使旨意會批普選laa

呢度要講返江澤民胡錦濤呢d ham baang laang正傻閪來。江南士大夫真係害人不淺。
早兩日睇呢個pincong post

胡锦涛的悲剧早在十年前的18大就已经有预兆 - 新·品葱
https://pincong.rocks/article/48663
即使他要裸退,也要拿來當交換條件。 就像你說的,要把李克強三位一體,李源潮汪洋弄進常委,才能裸退。 只給習一個李鵬的位置。
結果就一個李克強總理,他都敢裸退。
你拿到權力就這? 那你當初還跟江派鬥什麼鬥? 還不如陳良宇去當總書記。

真係糊撚塗 同江派鬥完 自己d馬仔又唔扶入常委 噉鬥來托柒呀 仲不如上海佬做總書記
好彩唔係改革開放派或者任何正常少少嘅人上位
感謝上帝 續咗咁多次命嘅大一統支那 多得雜帝 斷估今鋪卒之解得體🙏
冥冥中早註定
所以品蔥班民小除咗懷念薄熙來之外,最近又係度懷念陳良宇,話如果胡溫唔鬥走佢,第五代領導人應該係佢
黃金神棍話習近平就係黎為咗共產中國續命
本身個體制注定終有一日係咁,同中原大洪水周期循環定律一樣,即使今日唔係雜帝上台,都難保幾十年後會唔會有新嘅帝上位,過到初一未必過到十五
唔好咁樂觀住
姨都話俄帝軍閥化後仲有可能頂倒幾代人
香港未來依然艱巨
習近平就係糊撚塗扶上來
當初見人肥頭大腦認爲靠得住
點知比人反cup所以無邊個值得可憐
原來要多謝漏口佳
當然當年支共仲未摸熟游戲玩法
結果比班自稱受過西方教育既擦鞋仔玩壞自己都有d責任
話唔埋牙佳係高級特務來
老鳳自爆過職業、歲數、大學,唔怪得俾警察搵到
https://lih.kg/3194136

未移民嘅真係要小心
我睇雜總嘅人事 feel到未來可能會噉

條友的確冇班底 冇人馬
依家做到第3屆 都仲係扯返十幾年前嘅浙江部下 廿幾年前嘅福建
其實只係佢咁啱喺福建、浙江做官 如果當初佢喺黑龍江、甘肅呢d地方,依家上台嘅會仲老土

如果真係丁薛祥做副總理 噉就成個國務院都喺江浙人手上 噉其實唔多符合互相制約 但係雜總做得出個話 啫其實江浙集團冇咩實力反佢 或者冇動機反佢

但係另外有樣嘢特別,佢點咗至少4個航空、核工業嗰d環頭嘅共匪做省委書記。睇下未來會唔會越點越多。

我feel到嘅未來 就係雜遲早有一日瓜柴嗰陣 可能會出現江浙呢種改革開放派/洋務派 同支那版military industrial complex鬥

點解噉講
江浙d人比起其他共匪 畢竟都係見得多d世面 如果支那行東歐和平演變路線 佢哋一樣可以學做歐美政客
而支那航天工程 核工業呢d,同地方政府、外資基本絕緣。d人亦一定係最老土嗰種小鎮做題家。大城市出身嘅 唔係特別愛國嗰種憤青 都唔會考哈工大、國防科技大學呢d。

雜點呢d人上位,應該係睇中d人一方面對共產黨絕對忠心,另一方面同地方商業利益冇瓜葛。噉樣就唔會好似改革開放派噉出「兩面人」。

未來,呢d人,思想上,會擁護支那民族復興大國崛起路線嘅;實際利益上,代表壟斷全國經濟嘅支共國有企業。
整冧陳良宇 調浙江書記習近平過去 嗰下應該已經基本定咗佢係接班 即係2007年頭
薄熙來做重慶書記嗰個年代 支共體制應該算最鬆動 可以畀佢自己決定搞唱紅打黑 全國四圍宣傳
而佢d政治對手喺其他省亦搞嘢打對台 例如汪洋搞咩「幸福廣東」
依家邊個夠膽自把自為搞嘢 僭越習近平思想
共產黨就係見咁搞落去會蟈將不蟈先推習主席出黎
美帝有Intel ,IBM, 3星仲有綠卡本身美帝有能力做,美帝本身晶片設計已經世一,依家係製造工藝跟唔上,如果有時間就可以,仲有美國軍用晶片好多自己做,民用先外判畀台積電,如果美國玩野,可以卡住台積電等intel 追上黎
中共第十七屆中央委員會入面
習近平當選中央政治局常務委員會委員同中央書記處書記
李克強當選中央政治局常務委員會委員
之後全國人民代表大會入面當選國務院副總理
已經暗示咗習近平會做總書記
李克強會做國務院總理
糊撚塗可能係扶唔起自己啲馬,而唔係唔想。佢本身都係偏弱勢,一開始都冇軍委主席做,似係個過渡人物。

至於習近平,訪談214提到,習近平唔單止冇受到江澤民等老幹部反對,反而係受到各方支持而上位,佢係黃俄集團,開國功臣集團(山東老幹部),以及改革開放集團互相妥協嘅結果。佢作為守成之主,忠實咁執行韜光養晦政策嘅下一步——中華民族偉大復興。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞