劉仲敬對香港評論整合 (14)

1001 回覆
3 Like 24 Dislike
諗起以前有中國朋友同我講話湛江人同潮州隻抽就湛江贏

群毆就潮州勝

但如果以香港水上人嚟講

學佬似乎都團結過蛋家

算係有組織度嘅群體
仲老師前老師後,根本成班熱狗又唔敢認
老師又中風喇
民進黨大敗係咪責任全在港方呀
一日最衰都係港人移民灌票比國民黨
其實呢,陳雲同熱狗因為防疫同脫華,一向反開民進黨,你知架可?你倒返轉講係咩用意?如果用返你邏輯,會唔會係你先係同熱狗合流嗰個?

對於其他人,其實劉仲敬過去已經多次分析台灣局勢,大家有興趣可以重溫訪談013, 092, 台灣之命運2015, 台灣之命運2018。
簡單講,民進黨過去幾年一直向各方統戰吸納,呢個穩定權力嘅必要一步,一個完全堅持大義名分嘅政治團體唔會有造法能力,而堅持大義名分嘅,會造成以理殺人嘅情況。呢種策略嘅問題係1. 令民進黨變得面目模糊,尤其是喺民進黨依靠而起家嘅保首鄉民眼中,民進黨變到好似一個褪色國民黨咁。2. 跟唔上時代需要,呢種策略前提係台灣有一個冇認同錯亂嘅真正民主政黨政治,而國民黨明顯唔符合。
劉仲敬給予台灣嘅建議就係1. 建立民團,主要係維繫社區鄉親關係,以及關鍵時刻維持基本治安,戰鬥力唔強都冇所謂。2. 建立一個右派選舉型政黨,吸收本土保守選民。

至於你,反民進黨,亦明顯係更反對比民進黨更反華嘅台灣本土右翼,但就偏偏以姨學大師自居,一入黎就「論姨學你未必夠我黎」,都實在係一件相當有趣嘅事。
https://twitter.com/LiuZhongjing/status/1596473554736152576

白區黨今年是很慘的,台灣白區黨尤其慘,汪洋現在是什麼下場?其他人不會比他好過,但白區黨的資金買到了更多朋友,還是結下了更多敵人,實在是很難說的事情,蔡英文戰勝韓國瑜的選票,白區黨的貢獻不在少數。白區黨癱瘓一下,對掛靠國民黨的地方派系反而是解放。

民進黨失敗的原因明顯是投票率太低,從台南的鐵票庫就可以看出。投票率降低一方面是因為諸侯政治的封建性質,私人關係比意識形態陣營重要,全國選舉的路線問題基本不能發揮催票作用,另一方面是因為民進黨錯誤理解了總統選舉大勝的意義,強化了中央集權和黨務幹部對封建諸侯的武斷統治,任意調動和空投缺乏在地性封建性的人選,
像林佳龍從一個選區調到另一個選區,在美國各州就是不可思議的事情,拜登和奧巴馬到了同樣民主黨的加州也會什麼都不是,而現在的民進黨中央對待封建諸侯就像對待官僚士大夫一樣,可以離開本鄉本土異地為官,假定無論哪裡的編戶齊民都會盲目服從陌生人的統治,這是根本誤解了民主政治只是封建政治的變形,
用官僚政治和清流政治的方式處理封建政治,前面這句話的意思約等於中國化或改土歸流,士大夫是天生軟弱的無根階級,內亞征服者和東南亞土司喪失戰鬥力都是因為改土歸流,清流政治只對浪人散沙起作用,對封建社區毫無影響,這就是蔡英文在四大公投能夠勝利,而民進黨對高虹安林姿妙傅崐萁等人的揭發不起作用的原因。

民眾黨是這次選舉的最大贏家,藍綠兩黨的收穫和損失都沒有超過歷史成敗範圍,而民眾黨打破了首都中產階級黨的鐵壁,贏得了外省和全國的突破性勝利,以後就是合格的全國性政黨和準執政黨,擺脫了其他眾多抗議票小黨的階級地位,柯文哲肯定會競選下屆總統的。
民眾黨的背後是四十歲以下的大城市中產階級青年,約等於全球化時代西海岸大城市的民主黨票倉,他們不像四十歲以上的選民一樣藍綠壁壘分明,而是無論出身如何,行為模式都差別不大的全球化人,黃珊珊高虹安都屬於這個高學歷低生育的族群,他們跟洛杉磯的高薪華人白領精神相通,封建性弱,易動難安,自以為代表未來,但長遠看來有強烈的自我滅絕性。他們是易於統戰的,但承擔戰爭風險和任何風險的能力都很低。他們的存在增加了戰爭爆發的可能性,但他們的存在對台灣和中國都是增加了戰爭的負資產。
民進黨九合一選舉大敗 蔡英文辭去黨魁職務!
https://lih.kg/3225972

熱狗黃毓民咪就係撐國民黨,話民進黨欠咗香港人,要奉旨俾香港人黐飲黐食
無端端拋咩書包
「台灣之命運」好多年前就睇過啦
你咪又係照quote文章內容
到底有咩個人見解?
搞清楚,陳雲反民進黨好大原因係中華文化
佢強推港版華夷變態,將香港視為乜柒「華夏正統」,呢啲都係對香港民族建構有害嘅論述
同大家分享介紹姨過去對台灣嘅分析就係拋書包?
我都預咗自居姨學大師嘅你實會話,呢樣我睇過嗰樣我一早知,所以我成段第一句已經講「對於其他人」,你覺得你睇過,見到唔識自己飛?

我完全同意姨喺呢個topic嘅見解,民進黨輸係因為統戰中華民國策略已經到盡頭,以及行中央集權路線引起地方諸侯不滿。
其實對華心未泯嘅香港人黎講,最好就唔好喺台灣發表意見,因為如果你反民進黨,更反更本土保守嘅台派(諷刺嘅係,喺好多香港華人眼中最愚昧排外保守嘅長老教會,反而最熱衷協助流亡勇武),你只會無可避免咁同華人合流,國民黨民眾黨任君選擇。
jm9 出面民主中國撚橫飛
夢會00頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞