劉仲敬對香港評論整合 (14)

1001 回覆
3 Like 24 Dislike
D北佬ngap乜柒?最後無厘頭跳到廣州係咩logic?
呢堆《罢课罢工罢免习近平攻略》整得好似有紋有路喎
睇到排隊做核酸變成排隊投票嗰度 幾有創意
條友嗌16號。睇下雜總坐唔坐得穩。

https://pincong.rocks/question/50606
段野係咪AI打架
等一個蔡鍔已經fail
feel到沉寂已久嘅connect撚同民主中國撚好興奮
品蔥班聽床師咪話北京有人抗議即係共產黨內部都有人想拉習近平落台
完全感受到撈佬對廣州既天然仇恨
鄧小樺(肥鴨)算唔算同連登仔全面開戰?
https://lih.kg/3180913

狗屎垃圾都係(中文)文學界
正話睇返rthk訪問崔琦嗰集 睇到培正 有個人話佢哋1957年畢業嘅一半去咗美國

培正 正正係來自(唔知英國定美國嘅)浸信會 喺廣州辦學四十幾年後落香港開分校 結果因此再得到英國人庇護而有得延續至今。
崔琦,一個河南窮苦農民,得以喺英國人嘅香港,教會嘅培正,讀書,再攞教會獎學金去美國一間教會大學讀書。
如果唔係188x年廣州浸信會牧師種嘅種,如果唔係後來英美嘅庇護,邊有出咗一個學生1998年攞Nobel prize呢個果。

支那有無數聰明人,但崔琦同高錕嗰脫人得佢兩個走甩雞,一切多得英國人嘅香港。

依家嘅廣州培正係粉紅培養基。
粗略睇完,感覺就係窮撚文人互相折磨
做文人,一係資產階級岀身,一係另覓謀生之道,兩樣都唔係就只可能做文妓陪笑埋堆申請文學綜援。
培正似係美國佬開

記得我讀果中學果時,有個神神化化既聖經Miss話自己讀文科都學過吓physics, 即刻有同學係位話咁佢咪即係讀培正,咁培正個教育模式似美國

不過好奇怪,我讀果間係天主教學校,個Miss似係天主教家族出身,點解會讀間基督教既培正
梁文道
星加坡出身嘅作家寫英文全世界大賣(Kevin Kwan)
香港呢d中文作家最了不起咪梁文道噉扮老夫子返支那撈
中文文學有乜柒市場 只有中國大陸同台灣 大陸依家唔慌會出你d香港人嘅書laa
星馬本土另有大班作家 香港嗰d同「馬華文學」又係冇得競爭
結果就係靠乞藝發局資助 笑鳩死人。香港現實世界嘅苦難好似同佢哋無關噉。
就算伊朗級示威都未必有用
一個人搞吓事跟本無須理會
理佢已經係浪費自己心力
都一定程度說明點解推粵、強逼文人自食其力係未來正確做法
中文文學係以前白華年代剩低嘅垃圾
我等應盡力送佢一程
無論之後興起港語文學、印語定英語,都一定好過中文
華文作家其實得兩條出路
一係好似梁文道一樣做溫和反對派,然之後將來被當成反黨集團清算
一係走去台灣做新台北人,呢個就視乎中華民國呢個殼可以寄居幾耐
嗰隻肥婆好似去咗台灣 垃圾堆填區
不過佢d人嘅水平出咗香港根本唔夠人競爭 有閪水平寫台北人
雖然我個人唔鐘意台灣人,但佢哋講出咗事實,粵語的確唔係中文
https://lih.kg/yomJvuX
曼城事件之後下次出來游行
最起碼都要帶定d番茄同蛋煮下番茄蛋
我睇咗下條片 諗到幾樣嘢

1 私底下最好有記認 否則好似今次 館外嘅人都唔知仲有冇人喺入邊 個個black bloc都認唔到邊d自己友(可以發揮創意 頭巾、袖章、手環...)

2 有條友 聽聲似廢老 嗌唔好還手 戇鳩到呢 -0-0

3 呢d場合 唔適宜帶明顯用來攻擊嘅武器 萬一畀差佬搜到好麻煩(留意當地法律,鐵指環棒球棍都可能算武器)
但係手無寸鐵,又好易蝕底。對方用武器唔出奇。
我諗到嘅idea,係帶例如尖頭長遮,鐵間尺。或者攞支實淨d嘅棍做旗杆,開片嗰下一嘢剝咗支旗就可以扑人。

4 點解我出過post嗌主動d去撩是鬥非 就係好似呢單嘢噉 或者早排支駐美領事館支那人「上訪」噉 往往可以引到支國官員戇鳩鳩自爆 跟住我哋就有新聞可以煲大。搞到支國喺當地神憎鬼厭,等鬼佬有得親眼見識d支人點野蠻。
條友走出來搞事 唔通真係噉就嚇到人唔去示威咩。就算今日畀你嚇走,聽日咪又可以再來。而佢出手,只會損害自己形象。但支人偏偏就做d噉嘅嘢出來,流氓無產階級就係咁傻逼。
王晶套賭俠大戰拉斯維加斯
套戲話連台灣既軍公教(林熙蕾做既既台灣特工)都會幫共產黨做野
白區黨的最後一代
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞