劉仲敬對香港評論整合 (14)

1001 回覆
3 Like 24 Dislike
https://twitter.com/xunziart1/status/1594708331780018181?s=20&t=KNvxbQ2f5qEWoeqIBArwUg

其實美軍既福利標準一向係領先於世界,呢點係二戰嗰陣已經知,一般國家既軍隊既福利標準其實好差,好似韓國陸軍出名伙食係冇肉,以色列軍隊演習完要去場地撿番啲彈殼,艱苦既軍旅生活令韓國同新加坡都出現好多後生仔討厭兵役既社會現象,甚至美國海軍內部,陸戰隊既伙食資源都比艦隊少。而且我講緊既係晒命同軍人質素係冇直接關係,如果你有睇過啲軍隊紀錄片(當然唔係美軍),有啲國家既軍人係連煙仔品牌都會攞出嚟晒命,好多地方其實係好像烏克蘭軍人咁,有壽司食已經會冒險拍片炫耀,攞美軍仲要係航空艦隊嚟論述軍隊生活質素,就好似同大學生講考試攞唔到100分就唔算A一樣
https://twitter.com/PretendSyupid/status/1594849644550492163?s=20&t=nkPiQBxPSab-uwqNUWQhCg

一般人肯定知成個面試流程同埋有親身經歷啦,叫你去問人你就話人地唔識,言行仲衰過小學生
https://twitter.com/complexmatter/status/1594850787129450497?s=20&t=nkPiQBxPSab-uwqNUWQhCg

唔通爆完朋友身份累佢俾人騷擾,然後再自爆埋自己身份,點知你老人家會唔會好似陳老師咁走去報國安
依家諗下 離開中國嗰d粵人/閩人都幾撚廢
清末嗰陣喺廣東土客械鬥係威係勢
去到東南亞畀土著全面排 越南柬埔寨印尼都排到乾乾淨淨 大馬仲有嗰d日撚日喺度play victim
古巴秘魯嗰d又係畀人排撚晒 走閪晒去美國加拿大 依家d後代ABC話唔埋學咗Mandarin做真支那人Chinese

武德
東南亞土著>>>>>>>>廣府/潮州>>>閩南>>>>>hakka
基於廣東土客械鬥 本地勝客家,台灣閩粵械鬥 閩南勝客家,民國軍閥 有粵軍冇閩軍 粵軍佔領過福建,東南亞排華......估算
然後hakka太平軍橫掃北方
武德最高嘅白人 人丁單薄都開創rajah傳咗一百年
費拉華人好似馬來西亞嗰d日日喺度哭訴馬來人優先
Calcutta以東嘅黃人,唔計遊牧民族,武德最高應該係日本人 其次韓國人?跟住到東南亞?
海陸豐人點排
海陸豐應該略屎過廣府/潮州 唔知佢哋同閩南人有冇交過手 勝過hakka冇疑問

上邊嘅估算都係基於噉嘅原則
如果武器/人數劣過對手 仲打得贏/平對手 武德更高
如果雙方獲取武器條件相當,贏嗰個武德更高
如果武器勁過對手,打贏對手,並唔能夠判斷武德高低

彭湃可以喺海陸豐搞農會肆虐幾年 卒之係喺上海先畀國民黨處決
海陸豐同廣府/潮州對比 共產黨之所以入侵成功 一定係你自己組織度唔得
例如潮州普寧有個共匪叫方思瓊 佢參加共黨 就畀普寧父老踢出家族 禁止姓方

廣東有粵西廣府、珠三角廣府、海陸豐、潮州、客家,喺平等嘅條件底下,共黨偏偏能夠寄生喺海陸豐,以此判斷,海陸豐略屎過廣府/潮州
以上係歷史紀錄 今日一定唔係噉
依家嘅武德排行 可能係
東南亞土著>>>>>>>>>>>>>>海陸豐>>潮州/粵西廣府>>>>閩南>>hakka>>>>>珠三角廣府
到依家都一直笑東南亞土著低等民族呀,懶呀,唔識搵錢呀,廢呀咁睇唔起佢哋,同港柒笑台灣一樣,真係不知那來的自信

人哋有武力有組織度駛撚理咁多,純粹當華人社區割韮菜咁割
覺得人哋係垃圾人種 但係自己連垃圾人種都打唔贏
結論:華人係垃圾都不如
太平盛世 文長武短
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞