劉仲敬對香港評論整合 (14)

1001 回覆
3 Like 24 Dislike
阿姨好似講過西南剿匪戰爭完全靠重炮打贏
所以毛澤東可以做到蔣介石做唔到既野
完全係靠蘇聯技術輸入
改寫記憶係一件好常見嘅事,例如近年每逢民主節日,都搬「天琦話要團結/唔好內鬥」岀黎為泛民辯護嘅人,其實就係五至十年前最鄙視同冷嘲熱諷本土同港獨嘅人。
天琦講民主黨賣香港嗰啲班人就選擇性失憶
費拉一向擅長佔便宜
生人勿近就啱
唔夠多香港人編撰出版自己嘅歷史
唔好講歷史專著,就連wikipedia,都大把香港歷史人物事件未有人寫
後生冇經歷過又冇人講畀佢聽,歷史記憶=0。
中國軍隊剿匪得飽和攻擊一個思路
咪畀台灣搶晒話語權囉
襯上一代六七十歲未死晒好寫啦
唔係過多十年要cite台灣啲唔知邊度作嘅書就笑大人個口
仲要衰多二錢
以wikipedia來講,d寫手好多左膠中小學雞,好多嘢捨本逐末,同埋寫嘢個立場唔係香港本位,而係大支那或者歐美左膠
學界斷估都咁上下,寫得「中文」嘅九成九都係大支那。唔知某d鬼佬寫嗰d英文書點,但係無論點,睇過嘅人應該唔超1000。
最撚簡單問下老豆老母發生咩事都得
口述歷史都有嘅
台灣九合一縣市長選舉討論區
https://lih.kg/3198776

反而想知當年西南大剿匪共匪點係西南山區搬火炮

美國陸軍係因為係越戰果時係越南既複雜地形搬火炮好唔方便,先買M119同M777依兩枝英國輕量代火炮加直升機吊運。蚑共50年代點係山區搬重炮?
又冇份投
咁肉緊做乜
再講點投都係台灣人嘅決定
陣間乜都入香港人數就無謂啦
應該係正規軍佔領晒縣城 山上遲早彈盡糧絕

民國時代軍火來源 一係土產嗰d咩漢陽造、各地山寨廠 大概一戰水平 一係來路嘢 內戰嗰陣即係美國貨 同中日戰爭未用晒嗰d
但係中日戰爭 應該將所有土產兵工廠打爛晒 就算冇 都係喺大城市 共產黨佔領晒

所以基本上廣州、成都淪陷之後 西南已經註定玩完 盧漢揸住一個省都係投降算 山上嗰d冇可能仲勁過白崇禧盧漢翻到盤laa

劉阿姨好似講過井岡山 就係喺山下嘅鎮度 hau1 人落來補給嗰陣捉住d阿頭
西南剿匪 土匪同外界嘅接觸切斷咗
李彌段希文喺雲南邊境就唔同 但係過咗幾年緬甸泰國都唔再畀台灣運武器過去之後 都係玩完
等於依家 Georgia輸畀俄 Armenia輸畀Azerbaijan 因為佢哋係絕地 Ukraine就唔同laa 俄冇得切斷西邊邊境 等於同源源不絕嘅美械美練軍隊打

睇返南支嘅情況 如果我哋以珠三角為中心
離中心越遠 戰線越長
一旦陷入混戰 基本上冇可能守住唔畀北方嘅軍火流入
所以粵桂嘅反政府武裝最好快脆d搶到粵桂兩地控制權 沿住桂林到韶關一帶守山 唔好畀境內流民時間組織成土匪
但係依家並冇形成民國軍閥嘅條件
清末經歷咗幾十年農民起義->地方組織團練圍剿->大混戰
嗰個年代嘅後生 唔係耕田就係去當兵
辛亥革命嗰陣嘅軍隊 都已經係第二代甚至第三代湘軍、各地武裝來。即係革命前已有割據之實,爭一個契機打破清國體制。

依家嘅蟹軍我估係打散晒 唔同地方嘅兵撈埋一齊。
太平天國後幾十年先儲到團練畀辛亥中國打四十年仗
同依家不可同日而語
同埋深山土匪一旦加埋無人機
無可避免會係山寨包圍城市
台灣人看了香港泛民的故事之後,就覺得一般香港人不值得幫忙。
https://lih.kg/jkRfdS
移英港人又玩爛嘢 呢次到教育
https://lih.kg/3201824

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞