劉仲敬對香港評論整合 (14)

1001 回覆
3 Like 24 Dislike
會唔會玩到連太上皇土地都重演印尼式排華,官方+民間一齊暴力排華

當年印尼排華又係華人社區成日藉住暴動搞事暗中資助扶植紅色政黨,結果蘇哈托號召民間+官方軍隊一齊暴打華人,華人社區即刻收皮
西方國家有能力體面咁精準排華,當然同時都有可能,有熱情嘅足球愛好者自發組織社區活動…
白區黨黔驢技窮
https://twitter.com/liuzhongjing/status/1582342229971959808

統治者負責保護和報復,被統治者才喜歡喊冤告狀。換成十九世紀的愛爾蘭人,早就杯葛到白區黨連小三都不敢上街買口紅的程度了。英國有多少華資華社匪諜?報復目標很容易找的。
鄭曦原 四川資中人 畢業於內江二中
蜀國總統有冇咩表示
滿洲傳媒: 東北人唔係滿洲人
如果香港人可以成為趕走白區黨嘅引子
依件功應該夠留英養老
根本打下交係件好事
唔打人地local根本唔會理你香港定中國
但宜家有班人係好驚一出手就會比人遣返或者搞臭香港人個朵
要有個分寸啦
即係今次英媒寫明係peaceful protest
將個責任落曬對面
如果香港人攞棍攞刀入去就好難攞倒道德高地
始終我方目標係拉英國鐵拳落水

但係只要係條界下面,打交梗係好事
不斷provoke中共
學返佢地啲白區黨香腸戰術
慢慢吞食唐人街嘅地盤
成功就係領先潮流小小
依家係英國搞恐襲over左
但係驚到唔敢推撞就變成under
我覺得依個階段啱擾亂式示威鬧事
搞到白區黨地頭污煙障氣就啱
好多人有潔癖 唔識點搞事
結果惡性循環 越唔夠膽搞事 就越唔知輕重 唔知分寸
用返2019發生過嘅事做例
撐Catalonia呢d無足輕重嘅事 就畀人當成要竭力阻止嘅嘢
DW訪問咁緊要嘅場合 Joey Siu同佢個咩大專生組織咁求祈應對
即使係同等level嘅示威 都要視乎時機
依家好在英國乃至全世界都唔妥支那
但係噉嘅時日唔係永遠。1989屠城,唔影響2000s嗰種和諧。

所以我睇唔慣d所謂國際跣 其中一點就係佢哋能力低到 連自己嘅未來都係等運到

靠2010s呢幾次運動得來嘅光環 唔係燒得一世
最遲喺2020年打後嘅人長大 即係2040年 香港就一定會有新嘅政治勢力湧現gaa laa,無論係奶共定係民主鬥士。歷史上多數政權更迭之後,上台嘅都係當地嘅反抗力量,好少係流亡團體。
所以即使係為佢哋政棍(冇特殊技能連律師牌都冇,又冇家底嗰d)自己前途考慮,you'd expect to see 佢哋更加活躍跳出來搞事。

但係我睇唔到lo。
起碼我有大把idea,唔見有其他人做。
用姨學來講,可能我嘅生態位問題,我必須不斷搞事來ensure my survival 。
政治智慧要學
依啲係公民/貴族先識嘅野
香港以前只係市民a.k.a. 殖民地下層
依家係英國學堂繼續補課
學習做一個好管家
但即使依輪大補課pass
我都唔覺得香港人有資格真獨立
只不過係由工人升級做管家咁
離主人仲差幾班
英國標準來講有少少肢體衝突係完全可以接受
人地見慣球迷鬧事
示威入面有啲對罵推撞係好正常
講經咩
Ive 宜家堆hd 係咁改syllabus 改到變asso 咁

睇黎都係為cap水/天龍人鋪路
其實以前無論poly定ive既hd都係三年,同bachelor 一樣年期,根本係歐洲大陸果種應用科技大學學位

不過依家英國本土hd都係轉咗做兩年
話說呢排唔見我姨講20大既?

係咪已經無興趣講?
https://youtu.be/fR_4_I4T7-4

月頭有講,都係重申返改革開放同中華民族偉大復興,唔係兩個相反政策,而係一個政策嘅兩個階段。韜光養晦就係為積蓄力量而示弱,有力量自然要用岀黎。所以習近平唔單止唔係背叛鄧小平路線,反而係鄧小平嘅繼承人。

另外,習下李上純屬聽床師ff,習近平將全面執政,帶領中華民族偉大復興同時完成共產黨中國化,由共產國際在中國變成中國的共產黨。
[5毛入嚟睇下你啲同胞] 倫敦中國大使館門外見大型殘體字橫額
https://lih.kg/3186924

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞