劉仲敬對香港評論整合 (14)

1001 回覆
3 Like 24 Dislike
我剩係知東南亞土著再土著都好,都做唔出kk 園,器官販賣,人食人此等事(印尼係重有食人族部落,但食人動機同華人嗰種差得遠)
Sorry,係文都短過人
所以都話喺平等嘅條件底下 最後成功入侵嘅 絕對唔會係更強嘅地方
喺廣東到福建一帶沿海地區咁多民族之間 入侵海陸豐最成功
喺成個東亞東南亞 成功入侵中國越南 印尼泰國大馬就失敗咗
至於吳越河南 嗰d應該係 saai 米飯,入侵只會蝕錢。要講錢,上海大把錢,應該仲多過蘇聯。
又譬如 東北軍西北軍屎到 先係成支部隊連根拔變成客軍 最後首領投匪 直接葬送成支軍隊。而共黨南昌暴動,廣東籍嘅十一軍,副軍長葉挺(惠陽人)係共匪,但係手下至少一半人唔聽佢指而跟張發奎返咗廣東。噉樣對比 即係 廣東>>>>>>東北>>>>>>吳越。

睇返廣東 後來有東江縱隊 而冇西江縱隊 廣東肇慶往西韶關往北 喺國民黨嘅遊擊隊手上 東江縱隊就喺寶安到惠州一帶 海南有瓊崖縱隊
根本嘅原因應該係同當地社會生態有d關係
做共匪邊度人都有 但最後喺外部條件相當嘅環境 natural selection出來 有d得有d唔得
融入社會呢樣又係應該有族群差異

我嘅觀察:Cantonese比hokkien更容易接納「非中華/非漢」嘅文化 無論係東南亞當地定係歐美日
譬如馬華文學 祖上係廣府人嘅作家就少過hokkien嘅好多

同武德有冇causal relationship 我就唔知laa

至於點解係噉 可能因為廣府地方納入科舉帝國最遲gwaa。福建同潮州係南宋已經接受咗儒化改造。廣府係清朝之後。你睇福建潮州d士紳都好鍾意吹噓咩「耕讀世家、文風鼎盛」,廣府唔係吹呢d嘅。
尤其是近二百年嘅粵語文化,受英美影響極深。廣府人以賺錢為豪,讀書叻唔叻冇咁緊要。所以冇咁執著「漢文化」?
至於hakka嗰d純粹zeal of the convert。佢哋歷史唔好彩,中儒教先過基督教,否則應該同苗族嗰d山民一樣信咗耶穌。
https://twitter.com/fightforhordeTW/status/1595155280949841920?s=20&t=C2Ey4aQKmJFmvCHwx88K5Q

現實中中國共產黨喺三幾年四幾年嗰陣已經放棄台灣獨立呢個,而當時既台灣人亦冇咩點認同過台灣獨立呢個概念,反而親日派傾向設置議會或者喺帝國議會佔一席位,而親華派傾向回歸中國擺脱殖民統治。所謂既台獨運動其實係二二八之後先發生既事,當然共產黨喺六七十年代出於打擊國民黨既需要而去統戰海外台獨勢力,但八十年代開始兩者已經因為冇共同目的而分道揚鑣,呢位台灣外援唔係念左膠經念到上腦,就係典型既草蛇灰線
https://twitter.com/pills010/status/1595124044021788672?s=20&t=C2Ey4aQKmJFmvCHwx88K5Q

唔知佢既人設係唔係真,但如果係真既,成個港推圈最乞人憎就係呢個阿叔,香港當年之所以由福地到今時今日既劣地,歸根究抵就係你班人當年得過且過,響屋企諗住做兩面人瞓喺度都贏。就喺咁先累到我地呢代要背上咁多舊債,死既死、傷既傷,有啲人成世就咁玩完,透支咗我地呢代人既未來,不知愧恥仲好意思喺度諉過他人。冇記錯佢之前仲發咗佢推話台灣人幾時肯好似香港人咁行出第一步,其實人地喺街頭講要台獨嗰陣,你班人仲喺過渡期ff緊民主回歸,人地阿扁上台搞台獨嗰陣,你班人仲諗緊點建設民主中國,真係講出嚟唔笑呢吓先好嘢
加拿大都冇白紙黑字話唔比做太空人…
加拿大有咁多支那人唔理,偏偏搞香港手足…
饅頭多又話會幫香港人,而家百般刁難好撚虛偽…
個官話唔信就唔批,係人治唔係法治…
唔係permanent憑咩叫PR,仆街饅頭多昆鳩我地暗黃公務員(已宣誓)銀髮手足…

港公務員退休領長俸後想來定居 移民30年視加拿大如敝履 官說:香港是你家回去吧!
https://lih.kg/3221975
英文唔夠好唔識翻譯人肉饅頭
https://twitter.com/desjacobins/status/1595003398402838528?s=20&t=---h279Kf85jILMt-OMVCg

港豬而家衰到連保釣都撈埋,今鋪仲唔係一夕回到十年前
呢條友真係抵撚死唔抵幫,加拿大已經出名寛鬆,但條友連戲都唔做吓,夠膽死咁多一次都唔返去,加拿大重肯批嘅真係不如摺咗個移民局
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞