劉仲敬對香港評論整合 (14)

1001 回覆
3 Like 24 Dislike
民主中國撚咁想connect咪自己做野教訓香港人做嘜野
繼續ff民主中國算唔算又認證咗華心未泯
今鋪有d唔尋常 咁多地方一開波就都嗌共產黨落台呢d咁反動嘅口號嘅?

anyway,今鋪似乎會搞大?六四2.0?
香港人有冇咩機會可以把握?

如果未來一兩個月北方搞大個話,我覺得香港可以趁機戰略大撤退先,所有畀狗咬緊嘅趁機離開先,坐緊嗰d爭取放出來走佬。
旨意北佬革命成功我覺得太難,我估就算搞得大,到最後都係會順利鎮壓。
見到班人笑大陸抗爭就知佢地唔係做大事既材料
https://lih.kg/3227499

https://twitter.com/bravenewHK/status/1596833681330835459?s=20&t=bW8fljgJt0Ap6mESh1ROBA

其實見港豬同連登仔成日笑鄭立大縱深失敗,但我真係冇乜見過有人會仔細分析點解俄軍行唔到大縱深,所以講到尾又係啲一見你唔得就即刻笑既廢老式思維
呢位其實係一個好好嘅黨國中華人辦,因為佢前幾日先同我講古代中華文明比歐洲先進,唔好盲反中國。
再一次證明,如果你認同中華文明/中華民族,你就會面對下一個試探,係咪應該認同中國甚至只認同中華人民共和國,而呢位仁兄好明顯抵抗唔到誘惑。

如果中國最後一個朝代係明朝 中國會唔會因而成為亞洲強國?
https://lih.kg/btuGyyV
#28 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
班廣東皇漢同四川官話佬又開始屈香港人
大中華膠成日歧視嘅綠回
而家起碼有一半西方科學係佢哋發明先
同心圓學
有幾唔尋常
反黨集團臨死反應唧

拿,如果某位人兄有一日突然出現係群眾間
然後話各位要堅持立場啦
咁先有可能有後繼
不過睇死反黨集團無呢個膽
睇返今時今日既局面
呢篇文已經變左先知級

北京目前的選擇窗口,也就是一年左右了。道路只有三條。A,星辰大海一了百了,必須提前準備。B,八個大大*再創輝煌,有不只一條通道。C,東南互保文明解體,也有不只一條通道。
(*指自称哈里发的伊斯兰国领袖巴格达迪,与“习大大”同词源的谐音讽刺)
A需要提前準備,跡象不可能掩飾。從現在開始,時間拖延越久,財政支持能力就越差,突然襲擊的優勢就越小,東亞軍備競賽相對優勢就越小。北京的最好希望無非是美国退缩,核平得以避免,重演朝鮮戰爭,以台灣代替北韓,強迫人民忍受以後二十年的苦日子,在封鎖線內宣傳勝利。然而即使在蘇聯支援下,毛澤東也只能堅持不到十年。莫斯科和伊斯蘭世界可能提供的大陸體系,支持能力不可能超過斯大林,而且莫斯科為了半歐洲身份,很容易出賣亞洲人。這條道路的結果是朝鮮化,而且沒有一個三十倍於中國的保護人輸血,內亞和東南亞邊界又比三八線無人區和鴨綠江圖們江複雜得多,胡志明小道是無法阻止的。A通道由此通向B(八個大大)。
北京如果可恥地退縮,選擇時間也差不多只有一年。韜光養晦等待更好機會的邏輯無法繼續使用,因為以後的財政人口、軍備競賽、國際關係等條件只能每況愈下。退縮以後的出路只有兩條。要麼退回討好西方的路線,聽任再列寧化運動虎頭蛇尾,變成尋常的諂媚訓練。於是,胡溫時代雄藩抬頭的趨勢重演,打開C通道(東南互保)。
退縮的另一種選擇是,雖然對外完全放棄,對內仍然堅持有實質的再列寧化,非如此不足以預防雄藩抬頭。這意味著不可能像鄧小平八十年代一樣大大降低安全支出負擔,在川普時代的區域主義和美元回流之下,只有大陸體系才能彌補美國市場的損失。因此一帶一路必須推動,北京的資本結合伊斯蘭的人力。在這樣一個反西方聯盟當中,八個大大和七個大大**的關係,精確相當於抗日戰爭時期,共產國際和蔣介石的關係。
(** 共产党的七个常委)
這條道路發展到下一個節點,就只有B和C兩個出口。新蔣介石的再列寧化比較成功,就能把整個東亞送進八個大大手中;如果不太成功,就會在瓦解過程中被東南互保和八個大大瓜分。
但依然阻止唔到大中華撚對中國人嘅苦戀
岀面已經吹到connect支那人先係做大事同有格局嘅表現
好心佢哋啦 明明廣州係廣東話發源地
聽到竟然話係香港人煽動
成堆皇漢上腦
笑唔笑支那人都討論一大餐

連登仔幾時學人講口德呀
“我哋廣東人唔講粵語”
呢啲真係五毛
同烏克蘭格魯吉亞啲親俄一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞