劉仲敬對香港評論整合 (14)

1001 回覆
3 Like 24 Dislike
其實呢種心態係點嚟?
我估係中國廣東人選擇發明中華民族instead of粵族。搞到而家自己都快玩撚完
突發!!美國駐華大使館緊急呼籲美國居民準備兩週物資
https://lih.kg/3228677
通常邊疆民族為咗避免比人歧視會比本族人更民族主義

拿破崙滅科西嘉語 史太林反格魯吉亞語 希魔反巴伐利亞黨一樣
從來都係程度階段問題,其實連登有唔少小粉紅曾幾何時喺高登都係反黨不反華份子

不嬲歷史post就係探測器,睇吓邊個華心未泯
華撚講所有嘢都最鍾意搬臭蟲論/都一樣學,好似本能反應咁,之前又係有個post屌到華撚冇回覆

鄭立:一群讀約翰羅爾斯的社會科學香港文青,對讀孫子兵法、毛澤東選集的中國官僚。被打到七個一皮很正常
https://lih.kg/aHmQfcV
果班係根正苗紅嘅港豬
從來都係freerider
憑直覺跟左普世價值行順便獲得香港人身份
突然間,一日內發現牆內班印象中低學歷、冇錢冇未來嘅中國人都行得前過自己
個自信心崩潰左
巴丢草發難渣屌鳩香港人
佢哋要騎劫大法蘭西大德意志就話啫
對應粵人 如果1930s都仲講得通
廣東1950s以來得198x到199x試過本省人治粵 中央政府更加唔使諗 除咗葉劍英係蟹軍老屎忽
依家仲行呢條on9路 原因就係粵人精英階層凋零
講到粵人曾經發大中華夢 搞出國民黨 而後畀共產黨繼續統戰呢樣嘢 我覺得有樣嘢好笑
d畀人統戰嘅 都唔明自己價值 共產黨之所以統戰你 其實即係古時d招安、封土司一樣 因為你打得 對你嘅鄉里有影響力。你唔見共產黨去統戰汪精衛、張國燾嘅後人?
嗰d影響力 唔攞來號召鄉里抵抗 唔搞個達賴嗰d流亡政府出來 就係浪費。而且畀人統戰咗,再下一代d影響力就冇gaa laa。你睇下刀世勳 召存信嘅後人仲有冇人識?

譬如有d人鍾意攞鄧𨳒平統戰陳濟棠嘅一句說話打飛機:令尊治粵八年 確有建樹 有些老一輩的廣東人還懷念他。又或者好興攞周恩來講過乜嘢來打飛機,例如話粵劇係南國紅豆。
我以前唔覺乜。依家覺得攞呢d來打飛機嘅人就係on9,自甘墮落。粵人使乜要奉北佬為圭臬。達賴封號係蒙古大汗、滿洲大汗畀嘅,你有冇見佢貪戀中國佛教協會副會長、全國政協副主席呢d嘢?使柒你d北佬指指點點。

選擇鬥爭,梗係艱難好多嘅路,但係長遠有可能會贏返晒。選擇妥協,下一代就仆梗街laa。
早兩日我先睇咗下蔣光鼐嘅古仔 d細路反右、文革就畀人鬥閪死。我見到呢d投匪粵人衰收尾,一律都係3個字:抵閪死
支那人從來無令人失望

等睇班支那男學生比黨抽走器官去賣,女學生就做性奴

周圍都見到呢類post
同呢種人為同一民族真係令人羞家

我得返條YouTube片
幾意外係班忠誠廢物派今次醒目左
真係全部收哂聲

係得班大支那膠左膠衝出黎柒
個問題係左膠分唔清殖民同天龍人嘅分別
就正於印度人唔會幫英國工人爭取權利
韓國人唔會支持日本民主咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞