劉仲敬對香港評論整合 (14)

1001 回覆
3 Like 24 Dislike

https://global.udn.com/global_vision/amp/story/8663/5968916
痴閪線 粵閩人發明嘅魯國神話
恕我孤陋寡聞 我都係依家先知大馬d華校咁on9
李光耀殺星加坡華校真係啱
民國果時陳嘉庚間廈門大學啲學生都頂唔順,去上海搞間大夏大學

https://zh.wikipedia.org/zh-hant/%E5%A4%A7%E5%A4%8F%E5%A4%A7%E5%AD%A6?wprov=sfla1
好羨慕人地國家為自己國家足球隊打氣
https://lih.kg/3223310

自己搞個97回歸出嚟,其實已經完全冇資格對任何人指指點點,不過一咁講班友實會話責任全在英方、美方
腐儒vs國民黨
即係帝制中華民族vs新文化運動嘅中華民族
兩 gau 都係屎,打和laa super。
結局就係1950s畀共產黨整改 1960s斯文掃地
依家睇返,由五四運動開始到北伐既國民黨明明係進步反中華傳統既代表黎,北伐之後既國民黨攞返中華民族傳統依枝旗係唔係就係所謂既瓦房店化

不道陳嘉庚最後寧願揀共產國際遠東分部都唔揀中國化既國民黨
要搞中華民族就要撐中華文化
搞西化 好似錢玄同嗰d搞漢語拉丁化 到最後一定會全盤否定中華民族 一路到河殤派同今日姨學其實都係一個道理

撐中華文化 就會跌入 中國係天朝上國、中學為體西學為用、師夷長技 個氹,最後就係排斥歐美文化、自由社會、民主制度

國民黨要搞中國民族主義 就一定要宣揚返中國傳統文化
早期共產黨係鬼佬馬列思想 註定會全盤否定中華文化。我早兩日先睇到1951年嘅報紙,嗰陣共產黨鬥地主,已經將讀孔孟書當成罪行,唔係1966文革先開始破中國傳統文化。
但係依家共產黨要撐起一個中國,就要搞返中華文化,所謂「馬克思中國化」,其實係「中國共產黨中國化」,要用Chinese nationalism去代替marxism。1950s中共幫d滇黔嘅異族發明文字,用依家嘅標準睇,根本不可思議。
屌 頭先寫咗一大篇 㩒錯掣就冇晒 連仔垃圾。冇心機再寫咁多。

我懷疑星馬華人好多鬥爭 根本原因有d可能係粵人同閩人嘅衝突。乃至MCA嘅內鬥,MCA同DAP鬥,都可能受呢個因素影響。

陳嘉庚係閩人 生意多數喺閩人為主嘅星加坡
粵人親國民黨嘅多
之所以陳嘉庚最後支持共黨,支持中國統一西瓜靠大邊、星加坡生意利益、同粵人可能存在嘅rivalry,都可能係原因。
等於你睇福澤諭吉本脫亞論,剩係序言已經全面否定所有東亞文化,如果福澤諭吉喺依家連登呢度講呢就好快有批學歷無產階級鬧佢盲反
部分on9左派台灣人仲話排華=排外
你咪同李顯龍講
自從「越」被「中國史」收編後,我們對它的認知已經扭曲很多。
https://lih.kg/3210716

睇緊呢本書嘅時候諗到
點解當初越國會係戰國時期會比人滅左?
更甚者,點解春秋嘅越國會走去中原爭霸?
阿姨講過楚國本身係内亞殖民政權
越為左抵抗楚國南侵必須係捲入諸夏各國的衝突
越被統一主要是秦滅楚的結果
講開分裂保障自由
我就唔明點解係諸多國家裏面
港推會選擇那不勒斯人不愛意大利來證明人地唔愛國
但學佬人出名彪悍
以喺香港嘅黑社會競爭中
新義安就佔鰲頭
近代海陸豐嘅烏坎村事件 同埋成條村攪冷毒嗰啲
都要一定組織度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞