劉仲敬對香港評論整合 (14)

1001 回覆
3 Like 24 Dislike
蘇聯同日本都爆過核電廠
美國都試過3 mile island

按支人d技術水平、工業水平、做嘢有幾認真,好得過佢哋?
大亞灣兩個核電廠起得早 有港資 等於洋大人參與 做嘢有人督住
台山最近嘅問題 都係多得有份嘅法國佬出聲

未來喺廣東仲要起成十間核電廠 每間一定至少兩個unit 仲要支資自己起自己營運
淨係技術來講,爆硬

而如果第日有人爭取獨立,支那卒之要敗走,臨走之前佢哋實會整爆佢,支那人絕對做得出。

香港乃至成個珠三角 已經係期貨死人。能夠做嘅頂櫳係祈禱支那其他核電廠爆先,廣東呢d就停機。或者上帝保佑平安用到退役。
同海外溫和派中國人一樣,講到二戰美加嘅日裔要入集中營同做咕哩,就話而家2022年已經唔會再係咁。

複雜物堆其實都係啪緊心靈嗎啡,最好就美支開戰香港食花生,美國贏咗之後瞬間由已宣誓效忠中國公務員無縫接軌變成暗黃手足,仲可以喺微博班支那人面前以勝利者姿態示人,重拾自信。
實在係難以清醒面對,自己一係成為除垢法甚至貝奈斯法案嘅清洗對象,一係自己同後代需要響應組織號召上山下鄉支邊嘅難堪處境。
呢個世界(唔計伊拉克-伊朗,或者烏克蘭)
其實已經超過70年無打過總體戰
冷戰個時都仲要定期演習下
但宜家如果突然間要打好多人心理同生理上都係無準備
單單係香港依賴全球化帶來既繁榮即刻完結
基本法第18條全面接管玩配給社呢d好多人甚至黃絲都唔會預計行到呢步
帶一帶風向之後blame翻台灣或者美國係好有可能
大部分港人尤其戰後嬰兒潮嗰批被以前英國溫室養大呵護長大剩係識飯來張口,對世界一切都一無所知,完全唔明戰爭時期嘅緊急法令係咩一回事
你見重有好多人點估到共產黨廿幾年時間就搞到香港依家咁就知班友
最尾可能性幾低,阿姨上個post講過以支那一貫心態喺臨收皮前一定會投放所有核武力量務求攬炒盡量搵多啲人陪葬,佢未必有能力對歐美進行核打擊,但週邊嘅東亞國家就慘啲,日本台灣不能倖免,攬炒後自己就循逃到秦嶺黃泛區然後就沒有然後了
越南南方共和國係西貢陷落後一年收皮

遠東共和國長命啲,二年先玩完
以前19同倪老傾計已經講過上海唔夠半年已經翻天覆地,倪老重話對中共嚟講可以俾港人玩多十幾年慢慢適應已經係對港人特別優惠,好進步架啦
hi到日本你基本上預左美國會核報復
呢個時候全部沿海城市包括香港恐怕都會上榜
由target committee決定邊個符合對等報復既要求
美國亦有可能玩十倍奉還個套確保任何東亞殘存政權
唔會再模仿支共臨死時候攬炒既決定
若中共犯台 日本調查逾7成受訪者反對出動自衛隊
https://lih.kg/3212263

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞