AMD討論POST(73) 睇#1(Updating ) &有時間幫手填資料

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
以為姐

今日我都課左金

星期六砌順便搞埋pbo2
你買左咩
正啦
不過而家仲係咪睇呢粒星決定粒 CCD 體質好唔好
想揾嘢測 CO,但係 HYDRA 未 support 新 CPU
PBO2 tune完跌左幾多度
幫襯左你

7900x + MSI Carbon
金係體質最好嘅ccd

銀係體質第二好

同埋入bios睇到嘅sp 115睇左幾個review好常見
咩都未搞
大眾 U
自己試 -20開始
有冇zentiming睇下??

從-13開始試下先啦
留名等核爆
我就唔係好明,All Cores -13 就過到 R23,但係 Per Core 全部填 -13 就過唔到,係咩問題
另外我用唔到舊方法睇 APIC,而家跑分黑 MON 再開返機睇都冇 log
老實講.連我都未玩AM5.我等拎到b650板先真係玩

到時我都玩下先.整d教學都好
唔同core個體質都唔同 有機會係某顆core頂唔到長時間-13個setting然後crash左掛 其實我都係一知半解

而-13係一個比較多人用開嘅valve 正常來講都係從-10開始
我有粒臭手5800x 臭到一個core 要+先穩定
係bios搵下係唔係disable左 定係個setting放左唔知去邊

我記得asus個bios放features雖然係放得多但係都放得好混亂
唔好硬上pbo2

新平台未支持hydra

改oc switch仲方便
giga到依家都未講水卡4090嘅detail到底想點啊

舊機依家俾左屋企人 依家仲差張卡用 定係係你度補多張2060 然後再儲多兩三個月上張水卡4090 定係呢幾個月靠個igpu捱過去
正常來講都係入bios搞最穩陣 慢就慢左d
今黑仔

不過我5600g都未試過undervolt 因為真係無必要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞