AMD討論POST(73) 睇#1(Updating ) &有時間幫手填資料

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
德政
又多個理由上am5
Usb4 係 用tb4 規格做
今代zen4 感覺就好似intel 11代打5000系咁
呢代 半代升級來

係咪期望太高?

不過 Zen4 X3D 下年頭出
煙條13代唔加價兼可以用12代板,追住zen4黎打
AMD 失去了一切
Amd am5只支持ddr5 本身係好事 但ddr5早期售價高 咪成為缺點
但係而家都回落咗好多啦,入場成本都唔高
打左電話比Asus, 居然唔知要有am5 mounting kit, 我屌7佢,官方網頁寫到明要攞返個am5 mounting kit, 佢話盡快, 咁我問佢, 今日zen4首日發賣,d人如果用rog aio, 咁無個am5 mounting kit, 咁點裝,如果塊板原來死嘅,過左7日都未有mounting kit又點計,火都嚟
而家 2邊新平台底板一樣咁貴

今次真係取決於你入咩平台
今代高階板真係貴咗好多
X570-E Gaming $2,420
C8DH $3,680
X670E Gene $4,999

個裝法改左,咁啲件邊到攞?Asus:你要等,我:今日首發喎?你係咪on鳩?叫啲人點用
咁似Intel 1700 扣具首發
問左,話可以照用住先,不過會有壓力問題,自己諗啦
唔好鎖咁緊
Intel咁出法係有代價
Margin繼續跌
頂死你 再牙膏
睇埋其他人嗰啲review , 我覺得最大問題係喺散熱嗰度 , 尤其是AMD重要手痕做所為上一代兼容性 , 玩到嗰個IHS咁鬼厚 . 一開蓋就降溫20度大家都知咩事 .

撇除溫度呢個問題 , 今代最難令人入手嘅原因相信係底板太貴 ( 而家暫時只可以買到X670 / X670E), 想砌中階機嘅話基本上就要等十月中尾B650平啲嘅底板出咗先至會考慮 .
今代板廠主要係b650 b650e發力

X670 x670e 只係配菜
希望MSI B650會出返Unify-X畀我超RAM

btw你上個回覆係話Unify GG係今代唔出定係直程取消咗 ?(唔想買Asus Gene)
Giga b650又準備出master

B650又係一埸大戰
不過第一代超ram 上限係6400mhz😓😓😓

而家係要抽奬先有

林蕫有提及的
Intel 出招好吸引,我自己都開始十五十六
B650 抵玩既話,又會拉返唔少分數
始終平台延續性係好大考慮
kick 左響FCLK
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞