AMD討論POST(73) 睇#1(Updating ) &有時間幫手填資料

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
$1700 c36 32gb 6000抵唔抵?
gskill flare x5 ddr5 expo
算抵

之前 2k 起
同 5950X 頭水爭好遠,我嗰粒可以噉樣唔 error
不過只係行咗 10 次 HUGE
唔知普通人係咪已經夠用
應該係本身ryzen 7000 d spec已經推到盡

ryzen 5000本身set到好保守所以可以tune得好勁 ryzen 7000就調返轉 一開始set到接近天花板 普通user整係得降個spec option
不過我都想知 CoreCycler 係咪要行 ALL 先至最好,不過應該好嘥時間
BTW 上面 5950X 係冇跑過 CoreCycler,純粹係用 HYDRA 攞完啲數入嚟落 BIOS 7x24 都冇事
我corecycler都係set每個core 1分鐘

tunedown個CO之後就行一次core cycler total 12分鐘 睇下有無error

無error就行10分鐘cinebench

姐係搞一次就接近半個鐘
我見人哋用 HUGE 都初步篩下邊啲 Core 唔掂
ALL 好似係跑晒幾個 mode
cinebench個workload應該都夠test得穩唔穩定架啦

我都係寫低初步行完corecycler同10分鐘cinebench 比較穩定嘅CO然後晚黑行一次30分鐘stability test
原來amd官網有得直接買cpu 7900x $549usd
3700X 轉3800X?

非常完全冇意義

轉5700X啦
係咪直送香港先
原來係噉
包開蓋
包即買
得美國有
58003d
5800x3d or 5950x
同一隻ram 香港行貨1700,amazon 賣1500 g skill ram好似好抵咁,不過有無rma保養?
rma
唔知換7900xt使唔使換cpu
用緊3700x
升下5800x3d
要換板?
用緊垃圾b450
佢得140w

不過你咩型號
B450 AORUS ELITE
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞