AMD討論POST(73) 睇#1(Updating ) &有時間幫手填資料

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
Nerf 嚟有咩用
板廠都有温度牆啦
實際砍緊pbo
點解要噉做
AGESA 1003 re-introduces Precision Boost C-State Boost Limiter which prevents boosting to over 5.5 GHz when more than 4 cores are active.
好似唔知邊度見到有人講Raphael AVX-512有bug
超過5.5ghz會自動炒機

我自己暫時用住呢個settings玩

仲未研究到ccd0 -30要點先穩, ccd1落哂-20開始要好耐先彈error
但一開aida64 run一run cache/memory又係極速reboot

用一條綠條ram撈一條PNY黑條估唔到一樣照行6000
又平又正
等DDR5雙面32GB個價正常返再考慮轉返XMP/EXPO kit
Zen4 avx512 係2個 原生 avx 256組成

不過avx512 一用降頻
3200mhz同3600mhz用落會唔會差好遠
超唔到
咩u
呢代 giga ram overclock 係有明顯進步
我而家跑到好後期至彈兩個 core error
淨係試嗰兩個 core 又唔得,因為 tune 低咗只係跑嗰一次冇事,但係到你跑 all core 又係嗰兩個 core,或者其他 core 出 error,嘥氣
其實 y-Cruncher 係咪先係真・測試
5600g yyds
5600g 3060ti
3600都得
大家用緊咩u
5800x
R5 1600 諗緊升唔升7600

i7 7700HQ
Itx b650成一千七 貴到
B450itx 都係一千就落到樓
入5800x3d
MSI有3條M2算係有特色
而且ITX本身都已經走高階向
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞