AMD討論POST(73) 睇#1(Updating ) &有時間幫手填資料

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
今代x670同z790.到而家b650

giga變左真係有心去改返d

睇返前兩三代.x570S.z490 z590.完全唔知佢想點.甚至z690都係冇乜誠意

今代開始.終於肯做返d野.我由今年2022年頭一直鬧到giga個台灣總部個對頭人.一直鬧到前排.佢係咁幫我反映意見俾PM同R&D部門

好似終於有d成果
我自己follow開ITX/MATX冇咩點留意atx, 雖然宜家用緊ATX

其實ITX gigabyte算做得好好, 睇sffpc reddit giga嘅出現率唔係第一就係第二
早排留意到X570SI個設計幾有誠意
密切關注B650I設計思路

MATX都係有待進步, ASUS MSI插曬旗
ATX我諗差唔多?
b650m aorus elite叫行返正常路線
將PCi-E移返去最上.而家咁樣咪好.外觀又靚d.又方便d.最緊要咁做真係最實用.我叫左好耐gigabyte.佢終於叫行返正常路線

之前以b550m aorus elite為例,呢種設計極唔方便.一來厚d既卡散熱又差左.甚至有d厚既卡裝完之後.下面條槽根本用都用唔到

同埋Giga終於肯將d matx既M.2 HS都用靚野.之前用最樣衰同最廢個隻.可以參考b660m aorus elite
SP 115 算係好定差
開頭直啪 6000 入唔到 Windows,仲出 error,嚇撚死
原來更新咗 BIOS 就正常
不過am5 首發冇data參考

要問返Asus 官方 SP value 上限

Intel 12代 Case :

https://youtu.be/olpJn4q3YGI
貓貓
冇期望 就冇失望
個樣正常好多
覺得最好係pcie x 1放最上
咁就插到wifi 卡
itx
都夠啩
悠二知唔知遲下 AP201 出新版,有冇單獨一塊玻璃側透買
應該夠位你用240或者280電可以放最上個格最好加個顯示卡支架
congrats
悠二d同事問我洗唔洗攞左板同u先
火牛下星期先有
我話下星期先一次過送無謂送兩次
無火牛我機都開唔到
唔得,條 front panel Type-C 線會頂住火牛條延長線,頂到正
如果要搞擺最上嗰格嘅話,要換咗條線
同埋裝 Gene 要拆咗呢粒銅柱先裝到塊板,唔係就頂住

拎返條祖傳未開嘅 980 PRO 出嚟

搞到我好想一出糧就衝x670e carbon同7900x

不過我想等埋b板先
我有現貨
等埋囉
其實我本來都想等下 B650E 睇下有冇 MATX,不過都係算了
我知啊 但係未出糧啊

不過我買埋塊板同顆u應該就開到機

下個月7號出糧 之前訂左嘅牛同ram應該都到左
其實實際今講

依家市面上係仲未有gen 5產品

而且目前來講gen 4同gen 3 以ssd來講 係打機上都分別唔大 甚至我個人覺得係用來做嘢個陣嘅分別都未大到好誇張嘅情況

呢幾日我都不停問自己係唔係真係有必要衝x板咧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞