AMD討論POST(73) 睇#1(Updating ) &有時間幫手填資料

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
記得set個穩定電壓做level 3以上

全名CPU Loadline Calibration Control
Ok
期待你張4090 review

風定水,AGM其中一間?
冇 HYDRA 真係好嘥時間,試撚到喊,AMD 主機板開機自檢又耐
Bios 自檢一開頭會耐 之後新bios會減

Am4初代都係咁
上水 各位粒7000 咩狀況啊 我係黎R 用後感
一句講晒,難揾 CO 值
冇得好似 Zen 3 噉睇 WHEA-Logger,系統完全唔會記錄
剛剛出要慢慢摸
--------------------
btw 想問舊野 5950x 依家搭咩版好 X570S 定係B550 ?
打算4x16GB 3600C16 G.Skill 幫人問
我成 set 喺度
5950X + C8DH + 4x16GB 3600 C16
你砌左兩套 5950x 然後 7950x ? 咁痲
唔係
係 5950X 換咗 7950X,淨返呢箱嘢喺度
等你篇文

不過你出個陣我應該都準備落order買4090水卡
打散d零件放二手啦
諗住放係到做展覽 ? 定係打算賣左佢
我係想放,但係要喺迷你倉攞返啲盒出嚟先
要賣,套現都好啊
但係喺呢個 settings 下行 CoreCycler 仲應唔應該 set 温度限制,定係由佢好啲,我冇 set
由佢auto 反正95度顆u就到limit

我依家都係全核-6然後set左溫度限制係85度 行cinebench比stock少左大約200分 total 27600分

個人覺得係誤差範圍入面 功耗由170降到150 watt 目前都幾滿足

之後等hydra出左zen 4再搞佢
ASRock AMD B650 motherboard specs leaked, B650E Taichi is E-ATX with 27 phase VRM

https://videocardz.com/newz/asrock-amd-b650-motherboard-specs-leaked-b650e-taichi-is-e-atx-with-27-phase-vrm
據此前爆料指,AMD 已共準備了三款新的 3D V-cache 型號,分別為 Ryzen 9 7950X3D、Ryzen 9 7900X3D、Ryzen 7 7800X3D,若每個 CCD 都堆疊 64MB Cache,Cache 總數最多可達 208MB。

7900x3d
準備咗就出啦,留嚟au蘑菇做乜鳩
降低temp limit 會好過調curve

Msi 有出 undervol temp limit
話會出3D喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞