AMD討論POST(73) 睇#1(Updating ) &有時間幫手填資料

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
新入手乖乖地上返傳統方法入bios 較oc switch or 純人手超算

Pbo 太多setting 搞太多 會炒車的
undervolt跟返d yt 片來做就應該唔會有咩嘢大事 掛
炒車? 咪reset cmos再嚟過囉, 玩ram玩AMD就要㗎啦
玩ram 人手細節位ok

Pbo2問題係curve 唔係所有core相同值
msi itx又有fan
asrock itx好7
今代 giga幾靚仔
asrock得太極正常
on9
pcic x1 + m.2
放上面都叫正常

佢咁樣插大卡
全部pcie廢哂
就算有都唔會插
張卡散熱差勁多
放到
但插唔到幾他pcie
+揀下面入風機箱都用到
等埋3d先考慮amd
而家卡愈黎愈厚情況下.仲將條pci-e移落真係唔得

如果佢b760都係咁.真係玩自己
我都知唔同, 唔得咪都係reset再嚟, 一向都係咁
我只係唔明點炒車法
未有,個程式話唔 support 新 U
睇真啲giga塊itx都有fan

diu 咁邊塊冇fan
早兩三代giga啲matx完全係中低階板,睇都唔想睇多眼,仲要落aorus個名
呢塊b650m起碼有高階嘅感覺我評價有B660M之上Z790M之下

講到PCIe x16 slot擺位,我有塊tuf b550m都係擺第二條度
得番Strix b650I未有相睇
不過牙石作風應該都會有fan

冇fan ITX已成絕響
難得不了兄會讚Giga

之前同級明顯差過對手

而家行返正常路線

睇得出giga條路線點行 佢應該係唔想再堆料爭取最高供電級數 夠用有突

但散熱同設計方面搞好d
Leaked AMD desktop CPU roadmap confirms Ryzen 7000 X3D series

https://videocardz.com/newz/leaked-amd-desktop-cpu-roadmap-confirms-ryzen-7000-x3d-series

X3D將會提早
有一點特別留意到係giga今年開始
完全放棄咗第二條PCIe Gen5 x16(x8) slot
呢度應該慳咗唔少PCIe Gen5 redriver成本

上年Z690 Extreme仲有整第二條gen5 x16(x8)
見今年X670E Extreme同Z790 Extreme都冇咗

個思路幾進取,亦都好搏
可以慳唔少成本,但要搏啲用家唔會留意冇咗第二條x16(x8)

當然實際上應該好少人用得著,配合新卡其實直頭用唔到
新卡吓吓3 slot厚,啲新底板Gen5 x16(x8) slot又下移到第六條槽,個箱要有8-9 PCI slot先玩到新世代雙卡 (跑ML DM嘅人士)
睇下佢點出招

究竟將而家賣平d.定係再賣貴d
普通Zen4 可以賣平D 反正已經有零售降價

X3D 賣返原價
應該過5000
我覺得呢個可能性最大

有leak話商家賣zen 4嘅利潤比rpl個利潤高d 所以應該都可以打價格戰
不過Zen3 佢Leak 出來 仲係未退役
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞