AMD討論POST(73) 睇#1(Updating ) &有時間幫手填資料

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
95% AM5 cpu power都overkill到傻
我諗除咗某一兩塊asrock板唔得
其他應該全部可以拆走舊vrm散熱祼跑run 7950x
堆到差唔多20phase, 唔開pbo拆hs應該真係得
Tune埋應該都仲可以超高小小
我懷疑板廠可能係俾intel 13代影響到
事關果邊粒13900k P-core的確有能力隊到一粒核食超過50W電
係果邊塊板power唔堆料真心有機會唔夠
冇咩理由為咗AMD又要重新搞一輪底板佈線同設計

到底係又慳電又有性能
定還是只有慳電呢?
好想快d 知道7900xtx 係咩level
仲有幾日
唔知會唔會有3d cache xtx
咁AM5推到上170w TDP, d料勁d都理解,但唔洗連運原本12phase個d都cut埋啦唔知之後會唔會出返
7950X 頂哂得240W power 真心唔使塊塊都18+2以上
而家搞到塊塊都同sTRX4板差唔多vrm

sTRX4講緊可以用嚟推可以食500W電嘅3990X
最頂果塊Zenith II Extreme Alpha都只係16x 90A
明顯堆料太勁
https://www.youtube.com/watch?v=yAfwhR6Bfr4
AdoredTV對AMD新Chiplet GPU design極之有信心
仲講到話nvidia會同intel一樣好大鑊隨時會輸足幾代
B650M 冇問題
出左先
得一個8pin供電會唔會頂唔到
Itx 單8 pin
cpu 8 pin唔同pci-e 8 pin
有4條12V針 + rated 超過300W電
你用咩板同咩u
Gigabyte B650M AORUS ELITE AX AM5 DDR5 Micro-ATX
之前用5950x 淨8pin 都冇問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞