AMD討論POST(73) 睇#1(Updating ) &有時間幫手填資料

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
Unity 冇再出
MSI有3條M2算係有特色
而且ITX本身都已經走高階向
Unify冇再出
連升n級
應該仲快過1950X好多
cpu 主機板同ram成套換晒要食穀種
應該所有野都快1倍以上,抵換啦
入粒5700x / 5800x3d都快左
八掛check 下即刻跛塊B650 itx 去左邊
發現仲未有得賣街就已經 revision 1.0 了
油耳又話請左好多人勁左好多

https://www.gigabyte.com/Motherboard/B650I-AORUS-ULTRA-rev-10#kf
5800x3d 美馬 USD 349
唔使3千蚊就有倍數效能提升
砌Jer跪求再出Unity-X

MEG X570S Unity-X 用家
其實而家諗緊好唔好將5900X ”Downgrade”做5800X3D , 因為其實我都唔係成日做好多Multitasking , 主要都係用嚟打機(6950XT 21:9 1440 160Hz)
打咩機多?
如果唔係CPU bottleneck 左好多其實最好唔好搞咁多野
Apex , Forza 呢一啲 , 反而好少玩5900X強項嗰一類嘅Simulation
你個setup 應該都行得足160fps?
行得足就唔使換啦
Apex大多數情況都冇問題 AVG 150幾
Forza就差少少 115fps

睇嚟都係唔使換住 , 純粹覺得5800X3D性價比真係好高
有3條M2
仲要有兩條係直連CPU
不過就犧牲左無左直連CPU 既 20 Gbps USB, 得Chipset 有
帶唔帶到7950x
12Layer PCb
我相信冇問題,以前10phase都帶到threadripper, 如果VRM 散熱夠做
諗住買giga elite ax b650m頂到2025再換13950x3d
不過呢塊野我估唔平
賣得貴既話我不如買 共碩塊 B650E-I
會出埋vrm水冷?
VRM HS同chipset/M2 HS有heatpipe連埋一齊,又有風扇
應該冇咩問題
600系呢啲初代DDR5版上唔到高頻DDR5,過一兩代到時都用得唔C服啦

除非去到Zen6 Zen7仲係玩DDR5-6000
睇cpu imc多

之前 x370 extreme 上5900 都上到3800mhz
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞