AMD討論POST(73) 睇#1(Updating ) &有時間幫手填資料

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
amd b650好過去搶錢
呢個明顯係底板廠定位問題

Non E板正常走量 唔會太堆料 但明顯廠諗錯左
咁直上x670e算
清可唔可以講多少少?
b650中階板都成千尾2000幾蚊

所有過2000既b650.我都唔建議

千中都還好

btw.giga今日上左架x670 gaming x ax $1999

唯一2000樓下X670
點解Asus b650 有 Thunderbolt 4 header, 大部份 x670反而冇?
得giga b650個樣見得下人
其他勁少甲,好然7
得giga 同ascok塊板係第一槽
atx 還好
matx就不了
啲卡咁厚
牙石同msi個啲設計個腦裝屎厚卡+係第2槽下面全部唔使用,咁不如買b650i
為咗方便啲人拆m.2
又走左去睇機箱 View 51 唔知放唔放得落塊E-ATX 同會唔會頂住前置USB 3.0線

btw B650E 得 Master買得落手 但都係好貴
tt 箱
想轉lian cool 3
想搵個箱放得落塊板又可以插到前置USB 3.0然後又可以有前置既風扇 側扇真係唔覺有實際用途
前置USB 3.0 睇板 嘅 擺位。應該就得
多數usb 3.0 機箱線 都係直線
側fan冇咩用 ,打飛機多
我側面都冇用fan 轉左水板
我條線就係頂到搞到塊板其中一個位fuckup左

------------------------
Lian Cool 3 又好似唔錯喎 放得落E-ATX 又可以裝頂排 前排 然後側+底都可以上風扇 或者上水板
苦苦堅持,經已沒意思
Giga 塊B650 itx 係咪唔見左影
官網都冇放出嚟
唔知係咪要回爐重鑄
共石啲定價真係有撚病
早幾日都覺得奇怪,鱔稿都出埋,但官網就無影
AMD其實應該整多個叫B630咁上吓嘅tier

強制最多PCIEe 4.0, 唔會有PCIe 5.0 M2/VGA slot

估計為咗單單support一條PCIe 5.0 x4 M.2就要用再靚啲嘅PCB,搞到成本高啲跟手又賣貴啲

A620可能會係PCIe 4.0 max, 但同B系比冇得超頻又唔係嗰回事
諗起Z690i Aorus Ultra單嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞