真巴絲一定噴香水 (25)

1001 回覆
8 Like 5 Dislike
我已經無理天氣 多數按當日衣著決定用咩香水

利申:屋企成堆木調玫瑰/香料玫瑰

最近心思思想買memo Argentina
Coromandol 已入手,佢呢條line最鍾意係佢

頭10秒會有橙花香
之後係椰奶加花香,最後會係朱古力加木味
冬天用一定好正
咁撚正!
Chanel 既香水利害之處就係前中後調層次做得好出色
我試埋多啲嘅分裝啱就去緊
各位有冇酒味但唔係煙草/ 胡椒/ 檀木味既香水介紹?
考慮緊Kilian Apple Brandy
zoologist sloth
the zoo 全線
都搵唔到

個database 同fragrantica 比好似差少少
不過都算幾齊
應該會繼續用
parfum d'empire 既salute
紅酒味
而且價錢唔貴
我自己係會喺fragrantica寫personal notes
PdM herod
好煙草同無酒味
liquides imaginaires Dom Rosa ,清甜既champagne / rosé 味

Killian straight to heaven 都好正,雖然rum味last得唔耐但好有層次
Sor 睇錯咗,以為佢問冇酒味但有煙草味
話說昨日行街
見到le labo 竟然仲有gaiac 10
衝動試完就買左

其實係好soft好subtle 既木味
係普羅大眾都會喜歡既woody 味
但係我身上唔夠long lasting
噴2-3下..只係last 到4/5 小時
而且都頗貴下 $2800 50ml
個人覺得:有小小比人吹大左

本身上年有入手le labo 既the noir 29
但都係覺得太甜
去到今時今日 都只係噴左4/5次

最後 都係繼續噴Serge lutens
Gaiac 10
係就係好聞係舒服

但係真係Way too overpriced
$2800 真係夠買兩至三枝其他Brand
Exactly!!!
淡淡地 舒服係舒服
但真係噴多幾下都肉赤
自己上網買啦
的確係嚴重overpriced
我一般噴5下,係我身上會keep到10個鐘左右,雖然自己唔係好聞到,但都係其他人聞到

3000頭 你指幾多ML ,我岩岩睇官網 40700yen 退稅會退幾多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞