真巴絲一定噴香水 (25)

1001 回覆
8 Like 5 Dislike
可能佢覺得我係純粹想試唔想買掛
我嗰次去想話想試下聞gaiac 10
佢好敷衍話無曬無得聞就end topic
之後我再揀其他話想試下
佢都係噴完俾我聞又dead air 等我出聲
之後都費事再試其他好尷尬
後尾去ifc 同男staff 傾好好多
但上面個comment 講到冇支差 成個mfk值得儲喎咁樣算唔算吹捧?
Why not, 呢度講香水就梗係講自己鍾意,全部鍾意都有錯? 咁就叫吹捧?咁呢個post不如唔好開啦。
我真係mfk discovery set 都噴過上身多日,而唔係係櫃台試完就算wor, 咁都冇credibility 去鍾意?
退一萬步,我真係吹捧又如何,呢度唔係有句金句叫 香水人人喜好唔同咩
ombré leather 原來仲正過oud wood邊度買最平
你講得啱啊!「香水人人喜好唔同咩」,但我唔建議用「我鍾意」去斷言一個品牌或者某幾支香水「冇支差」、「成個系列值得儲」。

自由討論可以,但建議要負責任地討論。入得嚟呢個post,可能有唔少係新手或者係嚟搵建議。入嚟睇到「冇支差」呢類型comment唔多唔少都影響到其他人判斷。(你知啦,而家呢個世代好鍾意人云亦云,問你點解鍾意?「因為多人講囉」)呢個post入面都有唔少高手,會同你橫向縱向比較唔同香水,從而得出值唔值得、好唔好嘅結論,而唔係單純講「我試過然後我鍾意」。如果淨係單純揸住「香水人人喜好唔同咩」呢個宗旨,我諗唔使有業界用專業角度去評審唔同香水。

無人質疑「你鐘意」嘅credibility,但退一萬步,我極度否定吹捧行為。呢個世代太多吹捧行為泯滅咗其他比較小規模、資源少但值得被留意嘅事物。be conscious be responsible

為咗唔好離哂題:好開心又準備到用oud extrait 嘅季節
呢度都係成年人, 我又唔係做傳銷,
因為一句冇樣差、成系列值得買就走去買, 將個責任推去我度? 好唔公平啫,
我真心覺得冇支差, 如果唔認同, 你咪講你覺得邊支唔好囉, 又唔係未試過其他人持相反意見。btw, 乜唔係好興叫人盡量要試左香水先決定買咩, 咁你我點吹都冇用wor。
我冇其他專業人士咁善言詞去講香水點點點,
但既然佢地係專業, 乜唔係更有影響力令到其他人買唔買咩 (假設其他人都係盲買、唔去試), 根據你理據, 我睇法更唔會影響其他人買唔買bor
好地地開開心心講下香水唔得嘅, 都要有人係度話人, 都唔知有邊個牌子未被呢度D人話被吹捧
k11 好西
真係,不過其實都無計架,越熱門嘅野相對都會越多人唔鍾意

不過就算吹捧完啲人試完發覺唔中意咪唔買囉
或以後無下次都得嘅啫
斷估唔會因為中伏一次就唔再玩香水咁嚴重掛

加上我地就算唔吹捧唔表態,玩開水嘅總有一日會接觸Mfk 架啦,我地分享自己鍾意可能只係加快呢啲朋支早啲去試啫

咁試完唔啱又可以上黎講下唔鍾意啲乜之類
又唔洗話人地點點點
唔憂做咁
咪就係囉, 批評某款、大細牌子香水嘅時候又唔見我話佢地係hater
最唔明係點解香水post唔比人鍾意, 我唔鍾意香水的話直情唔入嚟啦
之前想試tabac 28 , cwb 有條中女臭西話全線賣曬啦喎 跟住就唔出聲

唔想人試咁撚大支咁不如直接收埋啦
然後照叫佢比我試 又喝鳩我叫我離開啲張台 話會噴到啲木 做sales 都咁撚無禮貌
係幫襯都唔再幫襯你呢間鋪啦

之前幫襯aesop 買野係唔同體驗 nice 好多
tst aesop有個女sales好好人好有耐心
Le labo 3間都去過 最好一定係ifc
Cwb同musea又冇你地講到咁差 態度都ok
我只去過IFC le labo, 想問好耐, 點解佢地會噴好晒係試紙度 (定係只有呢間分店係咁?), 叫客人聞試紙, 而唔係每次用新試紙噴,
呢個級數同價位牌子, 我有D驚訝佢咁"慳"
算啦呢個世界總有人係唔啱傾嘅,都無謂放心上

講番mfk,其實佢啲嘢都真係大路穩陣,好似巿面上比較多人知嘅牌子好似JM呀Diptyque呀,或者designer啲嘅chloe chanel dior 嗰啲咁,再加上marketing又唔差,所以至多人鍾意

太niche嗰啲就算有人講完想試,個位置唔係平時順路去開、間舖/啲店員唔似好歡迎我試等各種因素,可能都唔會特登去試,又或者試完唔會特別講,就自然少人吹捧..
香水同我屋企D麵包一樣, 只要聞落冇問題, 噴完唔皮膚敏感, 我會繼續用
K11都一樣叫我聞紙…仲要疫情下照上手聞完到下手😖

問多兩句都唔鳩想答你,可能我樣一睇就唔係富貴人家?

所以要試呢個牌子我會去尖沙咀dfs ,雖然佢無城市限定款,但呢個反正我覺overpriced 唔會買所以無所謂
我冇諗到疫情, 我只係見到張張試紙被人摸到岩岩巉巉, 好唔開胃, 完全唔想拎上手聞
Aesop好似間間都幾好
呢個真係,中環同tst 都去過,勁nice同埋好talk得
買其他野又俾你試過晒先,捉住隻手幫你搽
之後買完又俾好多sample
好好地一個品牌
俾一兩個員工搞到體驗勁差真係慘
我第一次去Cwb Le labo嘅體驗係幾好嘅
第二次去已經係今年九月一無乜體驗可言
人太多所以有目標咁試,買完就走
佢買完sample仲有discount code可以減返真係做得幾好
至少比較易啲吸引人去試,sample咁平仲要包埋運費
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞