真巴絲一定噴香水 (25)

1001 回覆
8 Like 5 Dislike
好彩大把貨
我家陣仲聞到,噴衫起碼keep到12個鐘
偏偏鍾意Sycomore多過1957
下支入佢
下枝應該入31或者Coromandel
Sycomore依家有木盒版
Coromandel想試,大概係咩feel?想入多枝依條line
大家都咁話嘅
不過我幾鍾意佢咁乾淨,同埋好啱返工用
木盒版好昆錢
買parfum啦
明白佢754好好買
因為同new York間百貨公司簽左約淨係exclusive to Paris/NYC/台灣 再加上754好好賣佢唯有咁樣「reformulate」再推出比全球各個銷售點。

不過至從上年aqua cologne forte系列 已經覺得佢開始好hea… 完全唔係好明點解仲要出aqua系列嘅flankers… 而且味道愈嚟愈冇驚喜 當然呢支724都係 好似只係建基於Mfk出名嘅clean floral soapy scent 上面 au auf其實都做到呢個效果

佢今年回歸Dior之作 竟然又係佢N年前幫Dior調製嘅香水又再次推出市場 好似愈嚟愈冇誠意咁
原來係咁
不過724又真係冇個種一聞令人驚喜,之前試過成堆MFK嘅Sample,係BR540同silk mood令我最難忘,一上身就已經愛上
Btw724係我身上留香得4粒鐘左右,到咗食Lunch好似已經聞唔到
用唔晒架啦香水只要買買買就得
唔洗諗用唔用得晒

Santal 33番工好似唔太好隻味好勁
買咗第一枝開始,好似無底深潭,咩都想試,試完一啱心水就想買
咁樣我唔買黎返工用,不過買黎出街用
大戶

等你食評
主題依然係玫瑰+Oud呢個無得輸Combo

開頭有濃厚既果jam感+有比較重動物感既咖啡酸味(比較似印度沉香)
15分鐘後就係平衡得極好既帶干燥木質感既皮革+玫瑰 比較類似水煙味
最後有啲無聊 就係沉香本身既煙燻+奶香(似amouage個種杏仁粉甜+Labdanum既苦)作結

結構上同Roja既Amber Aoud有啲似 Roja係高雅既紳士淑女 Diwan係有宏大感既中東氣場

最重要係可以出街用唔洗淨收藏 我覺得亞洲人可以輕鬆carry呢支 因為中調實在太迷人 完全體會到好香材+好既調香能力出嚟既成果

Btw 如果你對呢個Brand有興趣 先試第一代既Meydan先
呢支真係Blind buy都得
有冇人試過 Maison Margiela嘅coffee break同Jazz Club?
有冇食評?
Herod
係邊度可以入手呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞