飯戲攻心- 討論區 (公海好多正評)

1001 回覆
497 Like 31 Dislike
你去睇人反應ge結果咪就係寫左一篇咁ge文章出黎, 我針對你個結果話你用字不當有咩問題?

除非你話你睇D觀眾反應同你篇文一D關係都無啦, 咁你又做咩提你要睇兩次戲, 口痕無野講?
成個圈面對嘅問題就係 啲嘢好容易離地
唔清楚而家觀眾嘅口味/興趣

你講得好啱,所以宜家坊間評價咁好,入場笑到仆街,你都係只能夠寫出一篇劣質影評,入面完全觸摸唔到觀眾點解鍾意套戲,同埋批評一啲無乜人認同你嘅觀點。離地嗰個係邊個?
唔知點解大家當左係

咪就係你用字不當囉
你究竟幾時先肯認你呢篇文寫得柒
岩岩仲話返去好好反省 ,呢D叫反省
搞掂
用字不當, 咁即係我無屌錯你啦
多謝你認你自己文筆柒, 早少少認咪幾好囉, 咁唔洗比咁多人屌你啊嘛, 好啦返去睇多D中文學下咩文章先再出黎寫過啦, 我睇好你啊
唔緊要,當佢唔係踩套戲啲gag,咁仲大獲。
一班普通街客都跟到識笑識享受嘅戲,你一個自稱寫左多年影評嘅行內人居然跟唔到,都算,仲將自己鑑賞能力低下嘅事實賴落編導嘅製作同演員表演,老老實實你根本連寫影評嘅基本資格都無
咁仲大獲, 睇左兩次都唔識得改下篇文章, 乜第二次觀眾反應仲係爆笑咩?
咁又係, 如果第二場觀眾同你一樣唔識笑, 你篇文章會有說服力好多

但我諗你估唔到票房同口碑都咁好, 結果你呢篇文個公信力直接歸零
講緊你離地,你自己個迴力鏢中到應一應
唔得, 佢會串柒柒咁話因為佢等級低過班普通街客, 所以唔識笑, 會返去反省

呢D咁ge人好彩無咩影響力, 直頭係去到don't give the shit ge程度
如果佢有影響力就仆街了, 香港電影做到幾好都無用
所以係日記
講真,對佢呢啲幾百like細page打咁多字,我地都算係宅心仁厚
唔好咁講tim啊, 我係佢FB講呢D野直頭比佢當係老屎忽block 埋我tim

明明我先大佢幾歲, 結果比人當老屎忽, 所以開頭我估佢係D 十幾歲中二病MK仔真係無估錯
得ga啦, 你無咩必要再解釋, 我想要ge答案已經得到
無論係誤會又好, 事實又好, 出事ge始終都係你篇文, 我針對你篇文ge批評無講錯就得, 你鐘意以後改善用字又好, 繼續所謂尖酸刻薄又好你自己選擇啦

你留返D力水同第二個再辯論過啦, 對唔住呢D野就免ga啦, 留返你同第二個講啦
可能又係我誤會啦, 比你屌我老屎忽我火遮眼啊嘛

不過我以前亦有講過, 性格同年齡本來就唔掛勾, 不過只不過係我一開始打算選擇成熟少少同你討論, 點知你下意識就幼稚返我轉頭
你講得無錯
我唔知你有無好好學中文, 可能有, 但篇文唔見
你依家ge每一個留言, 都係到為緊自己篇文章護航
有贊成方, 有反對方, 人地ge每一個批評, 你都不斷係到搵理由去嘗試合理化你篇文章ge用字行為態度是否妥當
屌你用字, 你話你尖酸刻薄慣左, 屌你用觀眾去反襯, 你又話你無咁ge意思, 只不過係一邊有端據一邊無咁解, 我諗呢個辯論誰勝誰負都已經好清楚
但最大鑊ge, 你連個辯論題目都仲未搞清楚, 無論係用字, 觀眾, 最後都只係直指一個問題
--- 態度
你篇文章所表達ge態度係點樣, 唔止我一個講, 你嗰百幾個負評都有講
無論你有心定無意, 個文章態度比人觀點都係唔好, 呢個就係你比人屌ge原因, 但係你一開始就先入為主以為大家係唔比你屌套戲, 但其實我係FB有講, 大家都有講, 屌係可以屌, 但態度要正確, 唔係為左拎優越感而係真心為港產片好
如果你真係無心做以上ge野, 就唔該你下次出文前搵個校稿員, 又或者比人過下目先出
嬲到

可惜真係嬲到之前我講D咩你都以為我串緊你, 咁既然你玩幼稚咪大家一齊幼稚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞