飯戲攻心- 討論區 (公海好多正評)

1001 回覆
497 Like 31 Dislike
明楨知自己鍾意左子華,但死口話只係陪你玩玩,乜你睇唔出咩,子華話睇得出,明楨話佢又硬撐,根本睇唔出

但其實明楨都係硬撐,佢果種想愛子華但又明知佢個心唔响佢度依依不捨個神情真係好令人動容,果場戲我覺得佢touch 過子華喊,子華喊果幕令我諗起余樂天扮喊嚟整鬼miss mo 呢啲劇情🤣
小喵真係個好女仔
好想保護佢
粗重嘢留畀我做
少咗呢段都差幾遠喎
點解cut咗
估唔到明禎幾好戲
送眼鏡個段做得幾好
其實都合理,三弟唔後生
俾佢以為苦盡甘來仲泥足深陷
不過前期又冇咩講其實只係想佢放棄
應該係佢一直希望3佬腳踏實地...諗住輸左個比賽就可以等到...點知俾佢贏左...佢唔係想要咁樣一齊
我就覺得每個人都有佢睇法
有鐘意自然有唔鐘意
當然佢呢次嘅影評明顯有啲過度貶低套戲
豬豬呢個轉折係有鋪排㗎
套戲一開頭佢因為三弟唔娶佢而鬧交
當時佢仲係執著婚姻,將自我價值建立喺婚姻上

到最後拒絕求婚,係因為佢透過拍煮食片,發現原來自我價值唔係靠他人賦予,而係自己俾自己嘅
加上反思咗自己想要點樣嘅生活(唔想同三佬一齊過呢種唔穩定嘅生活)
所以到中秋食飯嗰時,佢已經脫變咗,唔會再因為對方唔娶佢而覺得不安
但有而段小貓好似仲慘
因為係同一首歌 藍色狂想曲
佢未必唔同三佬結婚,但佢多左選擇,可以「行出去,去遠啲」
唔係唔明,只係爆發個個位太突然,上一秒仲好地地煮飯,下一秒所有野都係王菀之無端端獨白自爆唔結婚同分手,我作為觀眾就好似比人硬塞呢個故事,而個劇情需要就係為咗呢餐飯要三兄弟都有事,如果前面加多少少佢不滿三弟打機戲份就會好啲,除非佢就係想咁刺激觀眾。
以為打機個場戲佢只係掛住講第樣先冇畀條片三佬睇
點諗到佢心路歷程係咁
有冇人知本書賣幾錢????

我去左幾間OK 都冇
168 我去個間ok好似仲有85折
我書展買
$168 八折$135

前日經過Ok見到有一本85折
咁我估$142
如果有幾個shot係王菀之响現場見佢拎獎後失落嘅樣,三佬問佢開唔開心?佢強顏歡笑答開心,咁可以做多一個梯級比求婚戲反轉
睇完本書 有個位岩岩先明 裝床個到有個工廠妹既杯 大哥個陣咪話唔知點解放左係2佬房 之後搵手指個到又見到多一隻工廠妹既杯 應該係講緊隻杯係2佬既 個陣2佬已經鍾意Monica
劇本有講3佬攞完杯 有放低隻杯去攬豬豬 但豬豬係一臉愕然
呢個唔使睇書喎,戲入面其實都唔難get 到
想知子華一開始約句做大佬嘅金句係點。

叫得大佬,乜都撐到。
做得大佬,係有事,都會變無事。

仲有無邊句?
依家好似一個賭徒賭佐好年突然贏大錢,另一半唔係開心反而擔心佢越賭越大
呢個位欠一場戲
應該影住王苑之見到佢羅左冠軍之後同佢開心一陣
之後再CLOSE UP 佢係遠距離望住佢同隊友慶祝 但唔開心嘅表現
QUOTE 錯左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞