飯戲攻心- 討論區 (公海好多正評)

1001 回覆
497 Like 31 Dislike
好期待第2集
呢下真心型
唔知扔咗幾多次先做到
係頭家散左之後,黃子華落街跑黎跑去搵Stephy個幕
係咁凝住佢會一個唔覺意睇錯交通燈公仔然後俾車撞,然後頭家先復合番
三兄弟個呀媽係邊個??幾靚女
Stephy越嚟越有女人味
好能正
好彩無
嗰下都驚會出現呢啲老土情節
Fish
賀歲片變咗中秋團圓飯

想知補拍過定後期再配音,定真係巧合

Btw 近年最佳港片,冇冷場
年~又過年~
佢勁多有財有勢ex唔使人保護
屌 邊到謝票場先有子華
勁想嗌回水

難得有套無咁差
配音

王菀之有句,食埋埋中秋就直入聖誕
呢段一定係再配音,口型都唔同
佢過場位其實有d悶
前半好過後半
佢做緊舞台劇wor
無諗過咁好睇
睇完覺得sunny係有d料
冇大陸演員都上到?

利申唔識
笑足全場
最後結局睇到眼濕濕

香港人, Move on
哩套戲個舖排真係好正
六個人嘅故事縱橫交錯,用一幕幕互動講返一切嘅過去同現在
子華個角色最用心經營,同明禎嘅互動甚至過左同明步
張生有一種認真樣做鳩野嘅天份,拍埋認真mode嘅明步好多火花,可惜二人嘅互動較少
三弟完全係間中插入但係絕無冷場,每次佢一出聲就一定有鳩野咁
王宛之亦都有喜劇需要嘅誇張同反差

成套野惟一覺得太急嘅係子華哩頭講頭家到此為此,唔夠3分鐘就去救亡
中間冇一個好大嘅誘因或者機緣比哩個頑固大佬,佢點會突然賣樓?
個人認為如果將見到阿媽果度cut開2次,頭一次點醒子華,第2次讚佢/笑佢賣完又租,個情節會順暢d
江志強同上面關係幾好
喵家軍無人笑
好睇
原本係想入場睇Stephy同明禎
但睇完覺得暫時係今年睇過最好嘅戲
王「菀」之啊大家

呢套真係好好睇
本身新年就想睇 最尾戲院收皮delay
去到最近先上 我都遲咗兩星期先睇
但見到身邊朋友都大讚 都放心啲

同意演員好重要

子華:都係一貫麥提爽Style 但主線由佢Carry無大問題 特別係 色盲嗰幕嘅崩潰 同 USB支線 都好有驚喜

二佬:反而今次佢比我想像中失色 俾其他人搶哂風頭 鳩佬擔當變咗三佬

三佬:如果佢啲對白係岑珈其之流講嘅話應該出嚟嘅效果會尷到仆街 但佢真係好自然 同佢三夫入面阿三一模一樣

菀之:真係唔駛質疑 佢嗰個舞台劇式喜劇演繹由金雞開始就Show到佢有Talent

劇本都好勁
基本上得一個Scene
要用幾餐飯做全套戲嘅軸心又唔悶場
真係好成功
屎家軍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞