飯戲攻心- 討論區 (公海好多正評)

1001 回覆
497 Like 31 Dislike
正正係因為佢哋之間嘅關係好複雜
所以先至會有後面黃子華同stephy講
「會唔會有一種關係 係冇辦法用詞語來形容 而我哋就係呢一種關係」

同埋究竟係乜嘢令你覺得飯戲攻心係一套親情片呢....
希望啦
有無人討論下三佬同豬豬段感情?
套戲無乜悶場
情感豐富
又言之有物
最緊要有林明呢個double may
一開始豬豬可能係無咗佢唔得 可能三佬都係咁諗
到最後豬豬連煮咗好嘢第一時間都唔係想俾佢睇 發現自己已經無一開始咁著緊呢個人 甚至佢已經唔係第一時間想分享嘅人 證明段感情已經丟淡咗 無謂同一個唔重要嘅人結婚
佢所謂一直支持,就係要證明三佬係唔得
只係自己好心地一路頂住,呢個係佢證明自己嘅價值方法

所以三佬得咗,立即冇意思
同埋拍片已經證明自己嘅價值
為咗三佬而煮 其實呢個都可以係籍口嚟
lm
有樣野唔明 或者我無共鳴佢講緊移民
屋企人係邊,邊到就係屋企。住夠就行遠啲。
話係暗示移民。咁一個人隻身離開去外國係咪代表無屋企? 現實係移民代表家庭支離破碎。
套戲好強調中秋一定要齊人開飯,但現實係移民係好難做到呢件事。
呢段好催淚
我睇緊個時都feel唔到佢講移民
但你講一講 又覺得佢用既字眼好刻意

我覺得佢呢句野應該可以咁講
邊到有家庭關係就邊到有家

但移民通常難keep到關係
同埋唔定期番去都有d難叫做屋企 個人覺得

所以呢句野都係有d理想化既感覺

佢既tone有d似同垂死既親人講 我地無問題既 你放心去啦 差唔多感覺
類似
我從來不覺得你重要
怎樣生活你自己決定
豬豬話一路都係諗住三佬唔會成功
佢根本覺得電競依行唔穩定,贏贏輸輸冇將來
而段片,喵喵send俾佢嗰陣佢只係自己睇
就算三佬喺隔離佢都冇share俾佢睇
餸貌似係為佢煮,但已經有咗同佢分享嘅心

喵喵問佢想煮咩俾三佬食,佢第一下話係屎
再諗佢假設眼前係你最愛嘅人,佢先認真去諗
佢嗰刻對三佬真係仲有愛情咩?
或係由喵喵依個局外人令佢重新審視段感情
有時一齊得太耐,所有嘢都變得好理所當然
出啦

有王菀之參與 真係抵用
做主題曲都唔夠 日文version都要搞埋
斷估都係佢自己填埋日文詞
唔洗估係佢自己填埋

陳詠燊 Sunnyhahaha

突發!

《飯戲攻心》重型搖滾電影歌曲《狠愛狠愛你》嘅——日文版有得聽喇!

呢首日文版點嚟?係王菀之Ivana 因為「很愛很愛」我哋嘅觀眾朋友,收到大家嘅查詢同要求之後,為咗答謝大家而立即作詞、主唱同錄音㗎!

係日文版呀!

成件事好型兼好有愛!

呢首日文版,就係三佬喺電影入面投入緊嘅動漫同電競世界!

請大家立即入去狂loop,幫手煲爆佢!

當然記住要支持埋原裝廣東版嘅《狠愛狠愛你》呀!

https://youtu.be/1pA2-Uj3EgU

飯戲攻心 Table for Six 電影
Ivana Wong 王菀之
真心唔錯,無乜悶場
套戲入面嘅林明禎會唔會太撚完美男人夢味以求嘅伴侶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞