飯戲攻心- 討論區 (公海好多正評)

1001 回覆
497 Like 31 Dislike
導演係黃子華生日畀佐第2集既劇本
如果睇埋本書, 描寫黃子華個角色係好廢老, 因為要維繫成頭家,佢所有野都要死頂, 盡量唔會將自己弱點畀人睇到

一開始已經寫到咁,唔會突然間去到中段先大改性格

黃子華自己都講拍依部戲時代入個角色入面都幾辛苦

睇住前度同自己細佬係埋一齊仲要住隔離房

佢反而做到自然既心酸, 但偏偏耳目一新既感覺

可能就係觀眾等咁多年,就係等到依一部
又拍續集又搞舞台劇版?
岩岩睇完 真心好好睇 好有意思
希望最後有5000萬票房
上面已經有
哩啲hidden位似係喺人物背景到顯示出嚟,但係劇本就冇做到?

除左3弟其他5個角色都專登寫哂bg story 比佢地投入角色
但唔exactly係劇本入面,不過就會解釋到點解大哥同非親生阿媽都咁親
有無人知入面首日文歌叫咩名
Ivana 嗰首電影主題曲既日文版,睇佢今晚個post, 懷疑首歌只係錄左段擺喺戲入面~
今日錄,即係嚟緊有得聽全首
大佬是個過氣的攝影師,秉持著母親的遺言:「家在、爐在、老豆在的精神,堅守著父母留下的叉燒工廠,以長兄為父的態度照顧著他兩個弟,非常愛護家人。「大佬那麼努力去維持這個家,是因為他很需要
份愛,他除了這兩個弟弟之外,甚麼都没有了,他的愛人已經離他而去,他也已經五十歲了,工作也就這樣,如果他沒有了這兩個弟弟,他整個人就會甚麼都沒有了,所以他們之間會有種互相需要。」子華一語道破「大
佬」這角色。
「大佬」是如此窩囊、沒自信,要達至最大的戲劇矛盾,請來已是神級的「子華神」來飾演就最適合不過。為把 「子華神」請下神枱,導演決定設計一個小缺陷給大佬,好讓他自卑得合情合理。「從小他的心底都有自卑感,因為這缺陷,讓他不能夠繼承父親的叉燒工場;作為攝影師,他擔心,會被歧視,不會接到生意,加上還要照顧兩個弟弟,他根本不夠能力應付,於是不停找那些心靈雞湯,去裝備自己。」這就是大佬總愛把金向掛在口邊的原因。
嗰個位本身笑位黎
然後就可以將子華講金句既tone 比呢個角色, 陳詠燊真係壩幫佢度身訂造咁
棟篤笑如果變成拍片
成個情景的確畀人感覺格格不入,

懷疑都係以前子華既戲同佢棟篤笑既強大對比落差主因

金句一個人講多佐就好尷尬, 變佐其它人無哂特色

玩金句真係去到拍戲就要再諗點分配

導演佢一直研究開黃子華, 佢研究過黃子華棟篤笑裡面既公式所以會得心應手

可能引證到幾件事
黃子華終於找到可以拍佢電影既導演
同時搵到點樣拍到大家想要既黃子華
成本二千萬就差唔多
所以陳詠燊真係做得幾好
有返每個角色既特色 同時融合哂去套戲到
足球機嗰到,擺明係專登喜劇戲劇效果,佢唔係諗住入來睇黃家衛嘛
吓賣到上去牙
配完音仲好笑咩呢套
好地喎啲gag
唔可以話係bug, 應該係導演成功活用黃子華自己ge特色而唔唐突
票房主力係廣東省啦
唔知邊個post 見話套戲老闆(安樂/百老滙院線)喺中國有好多戲院,意思係唔使跟足合拍片要求(詳情完全冇去了解過,所以中國都有得上~

其實我估大馬都有得收吓, 望就望收多d演員幕後有得分多d~
都真
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞