飯戲攻心- 討論區 (公海好多正評)

1001 回覆
497 Like 31 Dislike
所以閃卡個下比較突兀
不過睇過試映版 有lee幕
就會好d 不過可能片長問題
使乜3年後,而家已經有
大佬同二佬識Stephy 勾義嫂個時間線搞唔掂 有冇人解釋吓
1. 大佬同Stephy拍拖 / 二佬鍾意但唔出聲
2. 大佬同Stephy 分手 / 二佬就叫大佬放手
3. 二佬為左製造機會就公器私用,公司既project就彈俾Stephy做緊間公司

嚴格黎講其實唔算係勾,不過順水推舟就一定有
佢牛頭角木村同埋電視三兄弟段片都已經係余樂天
未睇前我都以為係, 今日睇完我收番, 劇本好完整, 對白精警唔玩低 b 爛 gag, 有笑有淚. 如有人覺得西片可以一間屋做晒成齣戲好勁好有戲味, 點解港產片唔可以, 呢套就做到.

日文版狠愛狠愛你
咩都講囇交代囇先叫好睇 先叫唔爛尾?
幫手揸揸
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0gmXmSbCtMoxm1MFapXzC2DT2PrMzXxdeia47i73ZXDaDhFV6mXb6VUP5t1Gyp6rJl&id=100063865003401

飯戲攻心 (Table For Six) - 亂搞一家人
7月23日 MOViE MOViE Cityplaza
-
原定今年賀歲片之一嘅『飯氣攻心』躲避暑假鏡仔電影大戰,毅然轉戰中秋檔期。不過喺四月中戲院宣布即將重開時,短短兩日宣布過三次唔同嘅檔期 - 由6月變暑假再變中秋,唔肯買定離手始終睇唔透整體市況嘅。
.
導演兼編劇陳詠燊前作『逆流大叔』其實我就唔收貨嘅,不過外間反應非常好,我唔明有咩咁出色嘅地方。估唔到情況同樣出現喺『飯氣攻心』上,觀影當日全場反應異常誇張,接近「笑冧櫈」兼且一開頭已經係成班觀眾係咁笑,但可惜真係冇辦法令我發笑。
.
啲Gag位過多「字字珠璣」咬文嚼字,完全唔識得適可而止,對一開始無法投入嘅我嚟講越睇越難頂。不過可能普通街客會受落嘅。
.
點解我會投入唔到套戲呢?正正係因為套戲完全係無「開頭」!最基本起承轉合至少套戲開始要「起」先啦,『飯氣攻心』一開就掛住搞gag忽略劇本基本需要。
.
呢套戲個劇本絕對能夠成為教科書例子 - 喺差嗰方面。電影絕大部份場景都係喺屋企發生,非常考驗編劇功力,因為單一場景推進劇情真係靠人物關係同對白。而三兄弟感情建立得「來又如風,離又如風」、子華堅持唔賣單位同堅守呢頭家嘅原因薄弱。
.
既然每餐飯係關鍵之處,係爆發角色矛盾同衝突時但之前又無充足鋪排,淨係用咗好多時間嚟搞gag。明明主軸就係講子華如何面對二佬繼聰同前女友一齊,實質內涵上係充滿情感掙扎,但佢將所有發揮嘅空間用嚟堆砌喺無數笑話身上。
.
所以當後半段忽然情深上嚟,但轉眼間又變返搞笑,如此割裂恍似精神分裂,親情訊息建立得薄弱,又係典型犯咗好想比觀眾帶着有意思嘅訊息離場而夾硬強行灌輸落套戲到。佩服導演以作品說話,向學生說明劇本嘅重要性,老師真係用心良苦。
.
不過誤打誤撞現時中秋檔期又符合電影最終訊息,面對現今移民潮,無謂再堅持人在家在。正所謂苦苦堅持經已沒意思。
.
鄧麗欣角色設定為鍾意保育香港舊物嘅「文青」,雖然設定同成套戲冇乜關係,唯一牽強可以結合返子華角色嘅無謂堅持,但係個連繫係唔夠出。感覺只為美術指導堆砌一個好多舊物嘅景而做嘅原因。
.
演員方面必須一提Stephy扮神經質潑婦完全係好難頂。呢種比阿寶更港女嘅角色真係唔適合佢做,為佢近年演出再創新低。全片唯一尚算討好就係明禎,雖然佢嘅廣東話依然都係喺講對白上非常吃力,但至少最尾啲情感位都交足功課先嘅。
.
戲中主角經常撞到門口部足球機,但明明成間屋咁多位行佢哋都會「唔小心撞到」,呢種夾硬嘅刻意正正就係我咁討厭呢套戲嘅原因。
.
為咗自以為嘅搞笑罔顧電影一切需求,連基本故事都講唔好;演員為咗滿足導演搞笑慾望,連戲都做得差。
叻啦叻啦打咁多隻字廿個like都無
好睇過闔家辣N倍
成套冇個位佢滿意咁
明禎好正
又靚又可愛又體貼又識撒嬌
同佢做戲啲節奏好好 希望多啲導演搵佢
明禎bb有得做啊
cls踩撚到一文不值
呢個世界總有呢d人

對一開始無法投入嘅我嚟講越睇越難頂。不過可能普通街客會受落嘅。

咩叫普通街客?你有特異功能?
感覺佢主演就會係伏咁
睇左,應算黃子華最好嘅一套戲…

整體黎講算好,但兩個鐘加上有限場景,中間係有少少悶… 好在劇本好,之後對應返有意思…

笑料亦好地道,真係打錯唔少ok 成pk。香港人先明pk 意思反差大…

個人最鍾意反而就係「有福叉燒」係難食/cheap 嘅設定。

好多時電影都會講到「舊等於好」,上一代整嘅一定好好食,值得回憶….但呢套唔係,反而講明係下欄嘢,翻整難食,二佬講返真係舊時嘅味…

對應返stephy 都鍾意留舊嘢,留晒返黎唔知做乜,最終都會去破壞…再去返最後應要遠走嘅結局….
想要usd果段完整版 有冇流出
cls踩撚到一文不值
呢個世界總有呢d人

對一開始無法投入嘅我嚟講越睇越難頂。不過可能普通街客會受落嘅。

咩叫普通街客?你有特異功能?

完全感受到寫呢篇影評條友平時有幾奄尖聲悶,有幾難頂,好難得比佢呢d小眾影評揾到個位入,然後發大黎攪,自圓其說。
呢條友好似套套彈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞