飯戲攻心- 討論區 (公海好多正評)

1001 回覆
497 Like 31 Dislike
套戲拍得好有戲味
唔似近十年既賀歲片咁
覺得二佬柯唔到尿要大佬幫,睇到超尷。

仲有兩兄弟鍾意同一條女嘅橋有啲梗唔落
好似話係頭幾take, 本身只係掉落檯,彈返入杯係咁啱, 最尾都用返呢take而已

張生一落都覺得佢真心搞笑
可惜無線執殺之後沉咗一輪 佢話唔知咩叫double may 嗰句delivery 令到特別好笑

明禎演技都好有驚喜

好少睇到6個演員大家都出色
天幕 有啲意料之內 咁當然特技都一定算係超水準

但飯戲真係難得佳作
因為post-周星馳時期 笑得出既笑片真係兩隻手內數哂
真心覺得飯氣攻心夠料爭下金像獎
希望點都有獎拎下啦
哩套係值得入戲院睇 話時話 佢成本應該幾低 場景都係個幾個 而家都收二千幾萬 應該回到本啦
但係個景咁多道具
希望票房高過闔家辣
最正係 fish同大佬關係原來好好
唔怪之得之前二佬講我吊我老母唔係你老母時
大佬嬲到追住打
呢個笑點都跟劇情推進相關,面對問題緊急關頭,可以嘅話身邊家人點會唔扶一把?因為咁,兩兄弟彷彿有所領會
至於勾義嫂係故事根本預設,因此而扼殺套戲對白、節奏、演出….無異於雞蛋裡挑骨頭
好嘅電影係用心製作,唔一定用錢堆砌,《飯戲》係當中表表者
睇返訪問其實有隱藏bg story
阿媽唔想二哥比人話遊艇仔點樣學壞所以對佢特別嚴
反而會特別錫大哥,所以結果大哥同佢特別親
我都會咁答
但我好愛我另一半
估唔到幾好睇
明禎
Stephy床照
J哥同高Ling, 就算冇對白個鏡都多返幾秒吖,樣都差d睇唔到
Ivana 塊面多左個粉紅色公仔有無咩特別?
我估原先應該係有啲戲份 但cut左
有意思架 睇導演本書講代表佢加入咗喵家軍做KOL 你留下喵喵塊面都有畫
借的
未買到本書
同埋套戲太多野要慢慢消化佢內裏既意思
呢d就真係雅俗共賞,即使剩睇表面都係好笑ge喜戲,深入了解套戲又有更多巧思係入面
套戲好正

不過有個位唔知有咩特別意思,就係足球機
個個入嚟撞一吓,我當呢個係小小gag 位
但打大交果陣Stephy 專登去打爆佢有乜含意?
第一次睇果陣無諗咁多 笑到佢表面既意思就夠
睇完坐底慢慢諗下佢點解要咁拍,又會發現多啲野
有啲人會問點解啲女主角係咁撞到張波台
我覺得係想帶出人物關係 邊個對邊個著緊啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞