飯戲攻心- 討論區 (公海好多正評)

1001 回覆
497 Like 31 Dislike
梗係唔係啦
足球機每一次都女角俾部機kick親
佢其實係代表左男人對物質嘅渴望
鄧麗欣覺得重要既文物
竟然係兩兄弟對決隨手丟既道具
所以報復打爆個足球機
其實係控訴緊男人完全冇重視過任何一個女角所重視既野

大佬重視家庭vs小喵重視愛情
二佬重視物質vs鄧麗欣重視文物保育
三佬重視自己既理想vs王宛之(一開始)無理想
電視劇同電影個分別可能真係一集一兩句金句
但成部戲要濃縮到一兩小時講哂。 變佐自然講得多佐,
但其它人無點刻劃到, 一講多佐又感覺好核突

另外是金句分流返畀其它演員做, 不會單單一個攬哂上身

同時睇到係黃子華無對白既表情戲, 依d 以前唔多見
但成套戲我覺得演員表達上處理得最差既一幕就係黃子華話 「好耐冇人問我O 唔OK (定 開唔開心)」,一貫黃子華式扮淡然,但好唔出
見到d人笑王俊彥個張掩面相我就諗起子華哥呢幕~
連stephy都唔知 明禎bb
叉住佢好無
好在TG 可以edit
Stephy 平時都好靚
‘’大戰‘’後子華自己坐底
其他人喺背景各自走呢幕好似
個到真係好有喜感
佢舉起隻石膏手請呢句真係好撚過癮
成間院都聽到笑聲
兄弟邊有可能唔會打交,講野恭恭敬敬
佢地嗰度爆發先最似兄弟, 講D野先最似兄弟之間講ge野
係 好真
好似真係嘈交互屌互爆咁
二佬張繼聰成家食飯個到話stephy攬埋錫埋 兄你老母個到好正
睇到佢演出得好肉緊同自然
呢套我覺得直頭2012-2022 no.1
好耐冇睇港產片笑得咁開心 又有message可以反思
仲要一輪咀咁講解哂
你老母唔係我老母
你老豆搶我老母 番黎 成個人物背景
比想像中好以為係爛片
對白演員都交到貨
完全高黃子華自己前兩套垃圾幾個lv
我既感覺係 本來黃子華個大佬角色諗住只係借林明禎過橋, 再聽到林明禎咁多ex, 諗住都係大家玩玩下各取所需

係諗唔到林明禎會睇得出黃子華色盲同死頂住
依下感覺係唔知相信唔相信好
就係依個問題, 同樣係黃子華 點解會咁大差別

完全係另一個黃子華去拍戲
但佢嗰吓掩面真係拍得住王俊彥~ 真係幾流吓~ 你諗吓嗰吓係鬱埋鬱埋幾十年一下釋放出嚟… 係難既,但咁真係爭d~
我反而認為最尾剪片次序上可以再好些

佢阿媽出現個幕可以放另一個位置

可以係全家大戰散哂之後,黃子華飲到醉時出現

畀到佢要解開心結去賣樓
如果現實中有個女仔原來咁了解自己,仲會咁關心你,我都會感動。
無錯
呢幕令到我好出戲
有個素未謀面,但原來一早留意住你,仲打開你嘅心。
有啲似絕代商驕麥提爽
但見到明禎喊我又跟住喊~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞