發覺好撚多30幾歲女人離婚

699 回覆
4549 Like 339 Dislike
Karen 入左嚟數9男人未?
女人天性慕強
如果女人強於伴侣
遲早出軌,仲要更理直氣壯
免費肉便器+免費工人
生仔淨係個九個月辛苦我淨係是旦講一樣,生產其中一個最唔痛嘅步驟係搵刀割開個閪再縫返埋咩陣痛呀前面個九個月個啲都唔撚駛你捱喇,淨係試下剪開你條jer 再縫返埋,已經最唔痛㗎啦,無野補償比你,你制唔制?
仲有產後變樣變醜骨質疏鬆腹直肌分離會陰肛門撕裂產後抑鬱應力性尿失禁骨盆器官脫垂etc.,是旦都會中幾樣影響一世,唔計?

下面都同意,生仔好難量化確實係計唔到佢創造咗幾大價值,具體跟市價計就最知雙方創造嘅市場價值有幾多,例如一個BB 約12~20萬USD,一人一半,咁男方創造返多at least 48萬HKD貢獻就平衡返條數,生兩個就double ,其他就平分最公道
利申極反對代孕產業
咁講真,咁咪唔好生囉
physiological 的野可以點?我就一向都pro choice,自己身體自己話事。

其實好多野係真係有得選擇。
唔返工果個做家務就好正常。生仔痛苦,教仔痛苦,呢d day1已經知架啦....
接受唔到又想生咪搵alternatives,香港地咪請工人,自己出去返工,兩個人一齊做返家務。

即係我都係果句,其實我個人認為,嚮香港,一個人唔返工,除非另一方搵好撚多,如果唔係的話根本就唔現實。
如果接受唔到,其實香港根本唔適合生小朋友。
有畫面有聲
唔敢講全部都係咁,
但我識有個真係當正自己韓劇主角,
瘋狂幻想條條仔都想溝佢
有條𡃁仔唔知頭唔知路同佢flirt,
啲同事話佢知要買大送細,即刻已讀不回
發現好多人都講到d家務好多
其實除左煮飯洗碗拖地掃地洗衫收衫
一般仲有咩做?
呢樣就另計啦,現實就梗係大撚把港女做野啦,問題係班賤種港男一日到黑打稻草人抵毀港女呀嘛,日日吹到港男要養起晒班一無是處好食懶飛嘅港女呀嘛
屌你望下香港地咩樓價咩租金咩洗費都知一條友做野養唔養得起全家啦,實有㗎,有幾多咁解啫
鳩吹無用㗎喎,有數據㗎嘛,屈就得㗎嗱?
數據係港女又生仔又做家務又湊仔又返工喎,邊個好食懶飛呀?
邊個乜閪都唔想付出仲要惡人先告狀屌柒人呀?

呢啲乜撚野黎?著數攞到盡仲要滿口噴糞
理性喎,有邏輯喎,話女人鐘意搬弄是非黑白顛倒加鹽加醋,笑撚大人個口,邊個搬弄是非黑白顛倒加鹽加醋呀家陣,呀男人邏輯呢?邏輯係邊到
呢個年紀唔洗再考慮經濟社會家庭壓力
可能先最適合搵真愛
香港基督教女青年會於2020年10月曾發表一項調查,指出在現代的雙職家庭中,許多男士表明會共同分擔家務,可是不少人都只是口裏說「好」,實際行動並不一樣。

在2019年7至10月,以問卷方式訪問了813名平均每周工作多於18小時之市民,包括462名雙職婦女及351名有雙職婦女伴侶之男士,了解雙職婦女家庭分工情況及壓力問題。 調查發現,在逾八成家務項目上,多數男士雖說期望做到「男女各半分工」,但事實最終幾乎都由女士主責,言行並不一致。
如「煮食」工作,有46.4%受訪男士希望各半分工,但有67%受訪者坦言,工作最終由另一半負責;真正負諸實行的只有不足2成;49.7%受訪男士表示願意加入家長社交群組,但逾7成受訪男士承認,最終由雙職太太負責「入Group」。

https://www.ywca.org.hk/zh-hant/新聞稿/雙職婦女家庭分工及壓力研究發佈會
肥少少指bf25以上
我就一向覺得兩個人做野,就要家務對分/按比例分配。
但一個人唔做野就唔該果個人做家務,就係咁簡單的姐。

如果你話兩個人都做野,雙職家庭。但好似你上面調查咁講,放工返來一邊做大爺唔做野,我都覺得係唔掂。

但如果吹到生仔九個月好辛苦,然後成世都好似欠佢咁,我就唔同意。因為呢件事係生之前已經知道。
接受唔到就唔好生。
其實邊有重男輕女過﹖

因遠古到今都係男人做奴隸,女人享受。
其實就睇你做得有幾認真

雙方都有合理期望好重要。
即係,如果係要一粒塵都無,d衫又唔知點撚樣要摺到起角,d毛巾又一定要唔知要摺到點撚樣正方形咁。
煮飯真係有認真調味,有研究過,唔係亂尻咁配,或者無限氣炸求撚其炒熟就算。日日真係買新鮮餸,唔係煮一大堆,然後一個星期食隔夜餸

咁講真,係真係幾忙。
咁可能我同我老婆都無咁極端
我一日掃1-2次地 晾衫收衫個d一齊做
1-2星期拖1次地洗下廁所廚房
一日做家務時間平均30分鐘都唔洗
男人做野,女人唔做既時代:
女人:重男輕女,唔比女人發揮,男人正仆街黎

女人可以做野,男人收入少過自己既時代
女人:男人真係廢。

雙重標準到…
女人返文職
男人返藍領

之後女人話自己好辛苦…
下…
「我要返工」係女權主義自己整出黎架播
女人又屈落男人度﹖
男人一向都係話「你地咪撚返工呀」
女人真好笑,明明係女權害你地。咁都可以入男人數…
點解女人要男人「風趣」﹖

答:因為女人先係最悶果個。
連登大把女會員…
女權巢穴黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞