發覺好撚多30幾歲女人離婚

699 回覆
4549 Like 339 Dislike
但其實生仔冇得逼。覺得搞唔掂咪唔好生
生得就預左辛苦架啦....

雙方父母就梗係應該自己照顧返,好正常。但冇工返,如果要人地比埋你份家用就係一種bonus
邊有得去到生仔又變咗唔計
如果一句預咗就可以唔公平嘅話咁就唔好好似好公道咁講咩平分
共同決定唔該共同承擔,女人已經承擔晒懷孕生產全部野,男人其他野承擔多啲,好撚合理咋喎
嗱我無話剩低個啲全部要男人孭晒呀,我話比例上多啲咋

生仔湊仔做家務返工,呢到係4個功能黎
一個返工,另一個就全包剩低3樣就叫平等?喂工人做家務接送細路唔包教育都有$4630包住包三餐,鐘點最平都$120@hr,代孕都十鳩幾萬美金
到結婚女人就變咗免費,男人淨係出三餐半個床位就有免費奴婢,生產又唔計真識計數

我支持女人有自己事業㗎,喺屋企又做工人又做保姆無放工時間仲要比人當乞衣
只係唔該大家尊重下家庭主婦嘅付出,又打理頭家又湊晒仔女根本辛苦過返工,港男最愛嘅日本妹都要丈夫全部人工上繳先肯做家庭主婦啦
D 女人on9
唔知你覆咗我

好心你唔好偷換概念
我話返工同做家務係正常人要做嘅野
唔係返工又做家務
最憎人陰陰濕濕咁扭曲人地意思

你鍾意講歐美,咁我話你知歐美一樣大把男人唔想女人叻過自己,只不過政治正確問題佢哋唔可以講出口,但離婚率超高&事業型女性比較難搵到另一半已經反映咗事實,係你班女人鍾意美化外國咋

最後你都識講係「有啲」港男,即係少數嚟
對比起支那韓國日本台灣,港男平均質素已經好好你哋又知唔知
生仔果度九個月係辛苦,但你benefit 拎成世?

但你都講得岩,照顧小朋友/家務/返工 係三個功能來。
但唔那返工果個,家務自己做就梗。
但照顧小朋友的確應該分擔返,即係放工睇下功課,陪下玩都要ge。個小朋友大家都有份。

即係主婦係咪辛苦過返工,睇情況囉。
返工可以hae,主婦一樣可以hae,好難一概而論。
有d所謂主婦可以做到勁求其,煮野食求撚掟曬落氣炸鍋就算,調味都懶,將舊肉煮熟就算尻數。唔撚記得解凍d肉就叫人外賣

同樣返工都可以有hae工,日日返公司唔知做乜撚野,推曬d野比下面做。
但亦可以有辛苦工,帶埋老母返工,日日比人屌撚到仆街,客又係,上司又係,乜尻閪野垃圾都要你做。
唔太覺得歐美大把男人唔想女人叻過自己
前排個flatmate 訂婚佢搵多過條仔一倍
公司都唔少呢d case

利申:住歐美
同埋我都係果句。
生得,後果係點,大家預左架啦。
唔接受咪唔好生。

唔好話女人,男女有自己事業都係好應該,仆街d講句,萬一真係要分開,你都有d渣拿。

兩個返工,小朋友咪一係四大長老,一係請工人囉,香港係咁架啦。我自己都係咁大,我唔覺得有咩問題。起碼依家我雙親照願到自己,有多個錢退休。

你一個返工,成個家庭搵唔多,然後去到個細路大左,你退休啦,又要R家用,又話唔夠錢乜乜物物,搞住個細路重麻煩。
呢個世界唔係男就女。

女人勁過男人我都唔覺有咩問題。
咁唔通女人就要注定廢?咁就真係歧視。
咁呢個我同意。
但我就最鬼憎d女權post日日嚮到吹做家務點點點慘。
1. 冇人逼你架喎,你真係可以返工。尤其是香港
2. 你生之前suppose 溝通左,預左架啦...
呢d女人仲咁天真以為自己大把人追唔憂冇人要,所以咪成日比人騙財騙色囉!
又係你唔覺就大晒
又係身邊例子就當全世界
咁我住英國&加拿大啲親戚見到嘅例子係咪平行世界嚟?
都係嗰句啦
如果歐美男人係咁唔CARE女人叻唔叻,咁點解事業型女性單身率會居高不下?
老實果句,我覺得香港就唔那適合單人工作,一日做homemaker呢個模式
除非你返工果個真係搵好多,但現實係,真係人人fg 50k咩大佬

等於你一個人搵30k都係勉強生活,成家人點頂?身體有咩冬瓜豆腐,或四大長老出事就即時收皮啦講真

其他國家我唔清楚,但香港,我假設一個人唔係人中之龍,搵緊入息中位數。
結左婚唔做野根本就純粹一種賭搏。

即係,離婚分身家果d (唔計膳養費啦,你生個仔出來比返錢好應該),話人地家庭主婦咁多年要分返錢或冇左工作能力,我真係心諗,你自己揀架喎大佬 ......
人地想專心工作唔想結婚囉
咁我明白,工人教同自己教始終唔同。
但係凡事都有好壞。
你堅持唔返工自己教,都要睇返返工果個頂唔頂到,你話佢搵十皮一個月的話當然冇問題....

即係衰d講句,你要賭都要有籌碼....
你繼續自欺欺人啦
你就真係繼續係香港FF歐美d人點諗啦
肥婆d格 特別閪係真的
睇你啲回覆就知你幾自我中心+ON9
首先你人在歐美但就一棍扑晒所有「港仔」都係「又要做家務又要有經濟能力又要身材好但又唔想條女叻過自己」,同時又將自己身邊嘅例子視為全歐美,典型ON9仔表現

其次,我總共反駁咗你三個point (家務、身材、叻過自己)
家務你扭曲我原意
身材你唔敢應我
最後就只有用身邊例子嚟「證明」歐美男人唔會care女性事業
畀數據你睇就話啲鬼妹唔恨結婚,其實你知唔知歐美凍卵服務嘅最大客戶係咩人?

講到尾你只係會將身邊嘅野當做全世界,反駁唔到就歪曲、逃避
我都費事同你啲井底蛙講咁多
睇死你都係靠老豆老母先去到外國架啦
傻啦
你由頭到尾就淨係諗過歐美男人一樣怕女仔太叻所以事業型女人結唔到婚
完全無諗過可能係調反轉個女人睇唔上過男人/人地根本唔想結婚

出去望下個世界啦
呢個年代去外國仲要靠老豆老母咁廢咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞