買電視機 / 換電視機 集中討論區 (104)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
無知一問,A95K有咩唔同
唔洗開暗啦,照睇
想請教而家係咪未有實測c2 燒印問題嚴唔嚴重?
之前行百記, sales係咁話c2 hardware散熱好左, software會清粒pixel,話解決左燒印問題🤔
巴打唔考慮QN95B? 我頭post#26打左價錢
最主要都係睇你點用

防燒印功能只是減少機會
A95K係QDOLED電視,發光原理完全唔同,而且發光更貼近表面,慳咗好多光,所以比OLED更耐用
呢部都係心水,我比較緊55QN80B 同55QN95B
值唔值相差$2000 上Mini-led
我自己鍾意暖 反而唔鍾意啲色太白
我睇Samsung 機成日覺得佢地太白
你想講Q80B?Q80B只是普通LED背光+IPS黎

QN85B就Mini LED背光+IPS

QN95B就Mini LED背光+VA, 另外有one connect box

巴打平時睇咩多?用途?

建議直接上OLED好過啦,畫質唔係同一回事,Mini LED背光電視同OLED比只是贏光度,其他方面全輸
怕死
長知識,thank you
咁最好用電影模式或者filmmaker模式

暖色溫超舒服,對眼睛又比較好
想問下OLED個觀賞距離係跟4K 定1080p??
唔需要啦

怕死就直接用液晶電視,留番係舊既原始世界
thx ching 資料
以我習性OLED肯定燒印... 睇波,打機 會hold住畫面 沖涼/落街/食飯
觀賞距離係睇解像度,即係4K

液晶體電視同OLED電視都係一樣距離,主要睇尺寸,解像度,黎定距離

現在32吋以上都已經沒有1080P電視啦
雙router一廳一房,各1000mb寛頻,試過乜都唔開剩俾電視都係咁,我update過部電視,之後要reset部電視?
咁就買番液晶體電視算啦,去唔到新世界
點解唔用Mesh Router黎行雙機?

雙Router唔怕撞channel?
有冇交換兩個router試?
完全唔知會撞,本身廳房駁既野device都唔同, 另外pccw都俾左兩條1000mb就唔搞咁多, mesh 即又要買過新所以冇考慮過
有冇試過行番單Router
有, LG兩邊駁都係窒,Sony兩邊駁都係順~ 如果咁係唔正常就問LG咩事同有冇得整/換
如果交換router都冇事就可以排除係擺位同router壞咗呢啲可能性

應該係LG部電視要搵師傅檢查下~(sorry做太多實驗
所以想睇吓呢個情況係常見定我部機問題~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞