買電視機 / 換電視機 集中討論區 (104)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
你地電視上牆會唔會自己出去買個架裝定?定幫襯埋電器舖?
都唔知係咪一樣設定, 不過都多謝分享, 好少有機會新舊對比
我都覺得好少有先影,我已經撳咗一樣設定(不過係預設啲profiles)
我見巴打你預算比較有限,所以我會建議你買NB電視架
色彩飽和度係咪無得量化?點解Rtings度出黎會係咁?

問啱人saturation飽和度只係colour volume嘅其中一部分,其他部分由hue色相同brightness光度,所以呢個數值唔等如飽和度,而當然電視晶片喺唔同環境度到嘅讀數好大機會會唔同,除非佢揀返同一日度一次

A80K亦轉用咗同上一代唔同嘅半光澤鋼化玻璃,兩部機要拆咗呢層度先公道,因爲佢哋本身折射同反光特性已經差好遠

另外,本身RTings都會有度錯嘅時候,佢單係J世代嘅機都會做兩三次修正,所以佢都係畀你參考
我收返拆咗表板再度呢句,因爲調較色彩表現時本身都會計算埋通過表板後嘅色彩

都係嗰句,睇電視用肉眼
又要比分
都係跟你學嘢姐
想問下有冇 ching 有用 sony 2022 k remote 個 "123" 鍵, 喺 J 系列電視有 function?
Post番過尼

X85K 同X90K 2部好似 諗緊邊部好
差唔多價位冇咩選擇

睇nit, 原本覺得90k應該好d

睇rting片反而x90k成個mom都係光曬咗
唔夠黑咁
你先係教師,我雜牌軍做學生先岩
X90K比較好的

你要純黑只有OLED
wl450同wl850邊個貼牆啲
如果用wl450會唔會好難插hdmi線嗰啲?
唔該晒
唔會要全黑啦 上OLED 太貴啦
仲要易燒印
1. 燒印睇你點用
2. 水貨OLED完全唔貴
3. 當你睇完OLED, 絕對回不了頭
4. 液晶電視因為漏光,畫面會有層霧咁,濛濛的,銳利度,顏色純正度同清晰度大打折扣,加上冇純黑同無限對比度,畫面平面冇立體感
5. 就算X95K都一樣
水貨A1 價錢好吸引
嗰日去盛.....澤佢話同b2比會無咁光
唔知實際差幾遠

行pan記jx700h都要91xx
A1真係好平

所以我暫時決定儲多幾個月錢再算
JX700H同A1比算係垃圾黎, 完全係兩個唔同世界
就算拎JX900H同A1比JX900H都只係嬴光度, 其他方面都係輸哂
放lunch先睇
請問 預計買x90k
但我會擺近窗
會唔會怕有反光

如有, 有無其他model反光無咁勁
早晨,拍片影OLED係會好睇過LCD,因爲本身普通快門速度其實好難捕捉電視畫面,除非去到1/125或者更快,如果唔係佢哋影出嚟都會似一pat光(sharpness低),尤其LCD係成個畫面都有光(背板係用白光),越光嘅面板情況會更加差

成日話睇電視用肉眼睇唔係彈出彈入,而係人眼真係我哋對視覺嘅終極理解,唔排除有啲外星人睇到嘅色彩比我哋更加豐富,不過相機只可以捕捉到到三隻色,人類肉眼絕對碾壓任何相機捕捉到嘅色彩

所以如果要影一啲電視嘅畫面做比較,儘量搵一個畫面比較多紅/綠/藍/白/黑色入面其中一兩隻色嘅同一畫面會比較容易影得出分別,太複雜嘅畫面會好難睇到

搵個showroom睇下啦
X90K已經算好好
加落頭post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞