買電視機 / 換電視機 集中討論區 (104)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
轉左做電影模式未?
default 對比度 100 你試下將設定 > 亮度 > 亮度, 同比度減低度, 無咁爆光, 無咁白的.
可能畫質模式較左逼真化
🙏🏼🙏🏼 唔該
掙扎係 Samsung 55BU8500 同 Sony 55X80K
平時睇電影/YouTube 多,少打機
Budget around 8000,請問推介邊部?
另外,見好多巴打話去AV LIFE 買,請問同豐澤/百老匯比較,是咪優惠再多d?
保養方面,係唔係邊間買都係跟原廠保養,唔會話邊間有多d/耐d 嘅support ?

見到你地好細心好詳細答大家問題 thank you
跟rtings設定都唔識

基本上咩都唔洗較,用自訂模式已經ok
55BU8000黑位比較黑,對比度比較高,可視角比較差,沒有廣色域,要有廣色域就55Q60B

55X80K黑位漏光比較嚴重,黑位偏灰白,對比度低,可視角好,有廣色域

AVLIFE只是價錢相對比較平,有用既贈品多數都係原廠送,去邊一間大鋪買都一樣,垃圾贈品就可能間間唔一樣

保養方面,全部都係跟原廠保養,Sony可以比錢續保養,Samsung唔可以

真係唔係太知佢講緊咩,如果唔要亮度對比度就可以買X80J或者X80K啦

LCD背光板係白色,偏白係發光原理問題,唔會跟得上OLED嘅程度
所以我先問有冇圖初步睇下

可能我需要家訪了

選自訂模式,重設畫面設定,再去set下真實解像,motionflow,就基本用得了
同豐澤百老匯買都得,不過由於SONY冇佣金,店員會極力阻止你買,而sell你Samsung或LG,係尊嚴同定力嘅考驗

行貨就係跟原廠保養,如果多唔多就係根據型號而定,耐唔耐就係跟本身有幾多年然後你再加唔加錢買多幾多年,SONY嘅服務係咁多隻牌子第一,詳情可以參考頭post最尾部分
我都係用default光度同對比度,最主要係睇係用咩模式,有冇開畫面強化功能

光度同對比度用預設是沒有問題的

果D進階對比度增強器就必須關
置埋頂了
唔建議,咁樣直接影響畫質,不是這樣子斬腳趾的
多謝多謝,意見好大參考性🙏🏼🙏🏼 辛苦晒🙇🏻‍♀️🙇🏻
好可愛原來有兩個人問
謝謝 🙏🏼 唔怪得有個豐澤sales 聽到我問Sony 都唔sell Sony, 猛咁sell Samsung LG
多謝你地呀,依個post 解答咗好多疑問 🙏🏼
想問Dolby Vision係咪我好少機支援? 平時睇netflix disney+ D野多
想買部50' 約 6K - 8K budget , 會另外買sound bar,唔知邊部電視夾會好d

Sony KD-50X80K 行貨
$64XX
1. 60hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.0x4, 支援4K60
8. 光度370nits

Sony KD-50X85K 行貨
$72XX
1. 120hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位相對黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x2
8. 光度550nits

Samsung 50Q60B 行貨
$72XX
1. 60hz 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. Dual LED背光, 增加對比
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
6. Quantum 4K LITE影像處理器
7. 2聲道, 有OTS LITE功能(物件追蹤定位發聲), 共20W輸出
7. HDMI 2.0x3, 支援4K60, ALLM
9. 支援Q-SYMPHONY
10. 光度450nits
11. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar

LG 50NANO77CQA 行貨
$69XX
1. 60hz NANOCELL 廣色域 VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 有AirPlay 2, HomeKit
3. WEB OS系統
4. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. HDMI 2.0x3, 支援4K60, ALLM
6. α5 Gen5 影像處理器
前幾日買咗q800b可能我間房位置細,反射做得唔係幾好,搞到環繞聲覺得唔夠勁。
有冇師兄係買咗9500s,想問你哋未加之前覺得本身單bar環繞夠唔夠, 去唔去到耳仔位?
加咗之後又會唔會有好大嘅差距?
各位巴打,窮撚近排租樓,想平平地買部電視。睇咗幾個POST,40''嚟講是咪Panasonic TH-40JX700H最好另外搵咗部Samsung 三星 UA43AU7700JXZK,想請教各位巴打邊部好D
如果租樓你兩年約又唔會帶走就TCL算啦

搬電視好煩架
Sony保養真係好好 hotline個CS都好有禮貌
希望換機之後唔洗再享用Sony保養服務
本身諗住買TCL,但其他POST係咁屌TCL搞到有D卻步
個前設係你租樓、預算少、租樓新手,其實買部TCL可以買大啲又可以平好多,就算壞咗都唔使太心痛,又唔需要帶去新屋

因爲你未必會喺度住好耐,尤其你租咗一排你會知道你自己想要啲咩唔需要啲咩,好快會諗下一個搬嘅地點租長啲,通常第一笪地方都係唔ok
Samsung電視係咪download唔到NordVPN? Thx
巴打好pure好ture
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞