買電視機 / 換電視機 集中討論區 (104)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
原來有針對性保護功能
1. 電視距離坐位幾遠?
2. 尺寸
3. 無上限BUDGET?
你唔係休息咩
飲用緊黑咖啡, 飲完先
用緊Sony 47‘ 1080p
個位可放最大50’
無budget, 睇過a90k, 最平13xxx送掛架,諗緊如果唔打機可以爭幾多
轉左55吋電視真係正,成個廳氣氛唔同哂,變左小型影院咁
以前42吋係比唔到呢種
只係大13吋,完全唔同哂
唔知用65吋,77吋會係咩感覺
Panasonic TH-48JZ1000H 行貨
$92XX
1. 120hz 廣色域 OLED PANEL, 對比度無限∞, 黑位純黑, 可視角極好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision IQ, Dolby Atmos, HDR10+ Adaptive
3. 沒有AirPlay 2, 沒有HomeKit
4. My Home Screen 6.0 OS
5. HCX PRO AI 影像處理器
6. HDMI 2.1x2 支援 4K120, VRR, ALLM, HDMI2.0x2支援ALLM
7. 支援USB HDD 錄影
8. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
9. 5年保養

LG 48" OLED TV A2 OLED48A2PCA 行貨
$103XX
1. 60hz 廣色域 OLED PANEL, 對比度無限∞, 黑位純黑, 顏色豐富, 可視角極好
2. 有Dolby Vision IQ, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEBOS 系統
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. HDMI 2.0x3, 支援4K60, ALLM
7. α7 GEN5 影像處理器
8. 光度450nits
9. 2聲道喇叭, 共20W輸出

LG 48" OLED TV C2 OLED48C2PCA 行貨
$129XX
1. 120hz 廣色域 OLED PANEL, 對比度無限∞, 黑位純黑, 可視角極好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEBOS 系統
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. 有HDMI 2.1x4, 支援4K120, VRR, ALLM G-SYNC, FREESYNC
7. α9 GEN5 影像處理器
8. 光度700nits
9. 2聲道喇叭, 共20W輸出

Sony XR-48A90K 行貨
$134XX
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Cognitive Processor XR™ 影像處理器
7. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x2
8. 光度700nits
9. 支援ACOUSTIC CENTER SYNC
10. 2聲道喇叭, 共20W輸出, 1個5W低音喇叭
恭喜巴打~
唔夠位上65吋, 77吋?
一黎錢,2黎真係位,3黎想留返果種升級滿足感比下一部電視
唔該哂Ching
Sony有google tv可以裝app, apple tv同chromecast
睇黎好似實用d
但居然價錢同a90k唔爭好遠
睇開hmvod, 黃viu, youtube多

打機就每次幾粒鐘啦.
以前買sony產品,一半原因係買佢個外型創意獨特設計,宜家電視方面,好似冇咩特別,普普通通一塊板
咁你自己諗下搏唔搏
打機每次幾粒鐘又唔一定會出事
其實睇電視雖然有個logo 喺右上角,但十五至三十分鐘會放廣告五至十分鐘,廣告係full screen 又冇咗個logo,oled 啲分子可以休息吓

加上有pixel shift 功能,同埋降低logo 光度功能

我覺得燒印風險唔太高

但我唔睇波同賽馬,唔肯定呢兩個情況係點
想請問大家,sony x85J 點解今朝一開就上唔到網,但明明router 無問題(已check firmware 同reboot), 手機用到router 上網。

電視方便,插線話拎唔到網絡data, wifi 開完自己熄番

搞左一朝都唔得, 試左reboot 果d,想求救,謝謝
有新FIRMWARE又唔更新, 用USB手指更新啦
https://www.sony.com.hk/en/electronics/support/lcd-tvs-android-x85j_x86j_x89j-series/kd-43x85j/software/00275826

在本更新中也包括下列優點及改良。

開啟 VRR 模式時,允許啟用最高明亮度 (僅適用於 XR 系列電視)
開啟 VRR 模式時,允許啟用分區背光 (僅適用於 XR Z9J、XR X95J、XR X90J 系列電視)
解決 AirPlay/AppleTV/DLNA/HD+ 故障問題
解決 Wi-Fi 持續關閉的問題
解決螢幕僅在右側顯示部分畫面的問題
解決特定 YouTube 內容播放時產生綠色畫面的問題
新增 XR 系列電視可變更新率 (VRR) 功能的支援
新增內建麥克風靈敏度設定 (僅適用於 XR 系列電視)
針對 OLED 機型新增永遠顯示時鐘的支援
針對 AirPlay 影片新增 4K 鏡射及 Dolby Atmos 的支援
智慧型手機可透過說明選單上顯示的 QR 碼存取產品支援頁面
改良音訊輸出切換
新增強化 PlayStation®5 性能的功能
新增 X85J/X86J 系列電視可變更新率 (VRR) 功能的支援
XR 系列可使用 360 Spatial Sound Personalizer (3D 音效功能)
隱私政策更新:為了要反映我們於 2021 年 4 月 1 日的內部組織變更,我們已更新了隱私政策中資料掌控者的相關資訊。自該日起,一如本隱私政策所揭示,收集資料的處理作業將由 Sony Corporation/Sony Group Corporation 負責處理。
用咗C2 一星期,畫面靚絕,開頭有啲藍牙耳機接駁小問題,同埋個webos 有啲怪怪地,但用落又冇哂事了

而家發現一個好大嘅問題,好大鑊

就係令我好想買ps5 或xbx

真係難攪
抽籤

食抄價
我試試 唔該step 巴。 可能無為意,以為會自動更新
自動更新通常要幾星期先推送

這個最新版本8月3日出,希望解決到

另外冇必要都唔需要駁Lan線,電視得10/100 Lan
以為會穩定d,所以插lan, 咁我更新完用番wifi 2.4 呀,唔該曬
ps5抽極都冇

炒價不了

xbx 抽都唔知邊度抽
小型影院真係正

我冇位放真正獨立5.1組合
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞