買電視機 / 換電視機 集中討論區 (104)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
巴打長期長時間打機?
今日去睇
2米多啲睇55吋舒服過65吋
係唔慣定點
唔慣
有大買大, 絕不後悔~
收工想打下機1-2個鐘
打PS5/XBOX?

Sony XR-42A90K 行貨
$126XX
1. 120hz 廣色域 OLED PANEL, 對比度無限, 黑位純黑, 可視角極好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Cognitive Processor XR™ 影像處理器
7. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x2
8. 光度700nits
9. 2聲道喇叭, 共20W輸出, 1個5W低音喇叭
巴打覺得未來75inch lg oled水貨會唔會跌落20k樓下.
同埋壽命可以去到5年? 依家聽oled多數2-3年貨仔
20K比較難, 下年轉款前77C2 25K貨尾有可能既
壽命呢D睇你點用, 你每日睇4小時同每日16小時都已經唔同
OLED冇75吋,得77吋,WOLED已經冇咩突破,C2同G2已經解鎖曬面板嘅功能咁滯,所以如果有升級版會係全身嘅面板,價錢應該都係差唔多唔會再貴

WOLED喺A90J上至少5年
G2做到1000NITS已經好好
LG今年解鎖曬光度,可能其實暗中已經造起新技術面板
WOLED唔需要有咩大突破, 只要良率再提升, 價格突破就可以
我認為WOLED已經可以滿足大部份用家, 當然你可以屌我56K
學到野
5月公布左MLA(Mega Lit Lens)提升20%亮度,都出左8k MLA oled prototype
會唔會擺落4k oled panel就另一回事
再光就應該好快燒WOLED啲紅色真係會最快頂唔順
係Meta-lit唔係Mega-lit

都係原本嗰塊WOLED嚟
係呀想打xbox
你介紹呢部好過 LG C2?
兩部都可以,我冇意見
我咪成日講QDOLED慳光啲,因爲WOLED係用黃藍光合做白光再變紅綠藍白,所以WRGB嗰層係嘥咗好多光,即係stepmic巴打講喺好側面睇見到嘅嗰啲顏色

Meta-lit Lens係再加多層,簡單講就係將嗰啲光反射返出嚟,等啲光唔會咁嘥,自然個功率唔使咁高都有更好嘅光度

不過佢呢個技術理想嚟睇唔係攞嚟令本身C2/G2佢哋更光,而係攞嚟慳光用,令OLED損耗延遲而可以保持到而家已經做到嘅光度,始終換湯不換藥,都係冇QDOLED裸色咁實際
想問下有冇人知,今日試左LG C2,電視裝左Disney+ APP ,入面電影有5.1聲道,但HDMI(ARC)輸出去我部家院影院點解得2.0聲道?全部speaker都有聲,但係同一種聲,而唔到環迴立體聲個聲mode係睇電視節目果種
打住機手機覆sorry

技術野當然唔及你黎,但woled同qdoled基本原理同差異我都知既

想講既係,下年小改進應該都可能有,但你冇可能預期LG Display咁快拎到個新技術出黎,就算有成本都唔會平
因爲我見LG今年咁進取以爲閉門造車成功咗
如果Ps4 裝Disney+ app 睇電影輸出到家庭影院,係出到5.1
係關個disney+ app事,冇update嗰啲人都好似冇事等佢fix返
哎唷唔好咁講,大家都係交流互相學嘢姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞