買電視機 / 換電視機 集中討論區 (104)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
因爲佢前提係分唔到畫質,咁就大啲嗰部

如果唔係就直接等如買細咗啦
我更加唔明點解你成日話我咸濕仔, 雖然我A0
男人唔睇女先唔正常
我見佢開頭都係問50吋
我對佢只有短暫記憶
等我仲今朝係PRICE.COM問HDLIFE A9S有冇貨
下次都係唔搞
如果真係48吋,就加少少預算玩48A90K

迪路bb覺得咁樣好過買B1
咁買電視都算大開支嚟,佢十五十六都正常嘅
貴咁多, 14K
50%
冇呀就係Ste巴你講完,咁$10000內bu都岩budget嘅,始終電視機一買就用幾年,一步到位好似更好
Sor我會認真考慮下
其實兩部都OK, LG 55B1就畫面大, 齊HDMI 2.1
SONY 48A9S就信仰同最少有3年行貨保養
你自己考慮下~
巴打呢個係咪price.com 價?
如果一步到位又啱大細,迪路BB真心覺得加多少少上48A90K啦,光度會較好同埋係半光澤鋼化玻璃面容易打理

唔好意思冇引用你,因爲我都知你亂緊揀邊款,怕你狂收訊息,不過如果預算許可就上48A90K
YES, 3大王牌細鋪 AVOUTLET, COMPUMARK, HDLIFE
呢個係行貨價錢,可以直接去Sony Store同大舖買

去連鎖舖就通常sell你其他牌子,你要定力好夠先得
YES,跟Stepmic巴打嗰個先啱
如果budget 唔係問題 想要一部最靚55寸 / 60 寸主要ps5, Netflix, 會駁頂級音響,應該買邊部
巴打成日長時間打機?
啱啱睇,佢哋全部都貴左幾百,要8180
可能因為冇左贈品, 所以加番價
Sony XR-65A95K 行貨
$459XX
1. 120hz 超極廣色域 OLED PANEL, 對比度無限∞, 黑位純黑, 可視角極好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Cognitive Processor XR™ 影像處理器
7. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x2
8. 光度950nits
9. 日本製
10. 支援ACOUSTIC CENTER SYNC
11. 2喇叭, 共40W輸出, 2個低音喇叭, 共20W輸出

Sony XR-55A95K 行貨
$269XX
1. 120hz 超極廣色域 OLED PANEL, 對比度無限∞, 黑位純黑, 可視角極好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Cognitive Processor XR™ 影像處理器
7. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x2
8. 光度950nits
9. 日本製
10. 支援ACOUSTIC CENTER SYNC
11. 2喇叭, 共40W輸出, 2個低音喇叭, 共20W輸出

買OLED電視前要先留意OLED電視最怕有物件長期停留係畫面同一位置, 如果成日長時間睇新聞台, 財經台, 賽馬台, 足球台, 成日長時間5-6小時打機(同一隻GAME), 就唔建議買OLED電視, 不過最主要都係係睇你睇既野唔會有一個類似LOGO/框框/HP BAR/SP BAR/ 地圖長時間顯示係畫面同一位置到, 講緊日日5個鐘咁就會比較大機會燒印. 正常打機/睇YOUTUBE通常唔會有咩問題
既然你唔介意水貨,咁LG B1已經完勝Sony A9S。

仲平啲,又大7吋
唔該Ching, 唔會長打機

想問如果viewing distance 2米 咁65會唔會太大
純分享

喺百德新街有間連鎖店有將A80J(下)同A80K(上)放埋一齊,會見到我一直講緊A80K點樣改良咗色彩飽和度

以同片源同步睇《熊抱青春記》呢幕,就會好睇得到小熊貓啲毛唔係一pat紅色光暈而係有邊界有細節,而且活動畫面都冇殘影

當然影相唔反映到最真實肉眼見到嘅嘢啦

唔係廣告嚟,唔係好建議去呢間買嘢,喺度睇完分別後就去sony store或者sogo AVLife買啦
唔會
唔會太大呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞