買電視機 / 換電視機 集中討論區 (104)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
想一部55吋一部43吋 平價野
主要都係Airplay, Netflix, YouTube
畫質要求唔太高
有冇機會買到Sony?
Sony KD-55X80K 行貨
$76XX
1. 60hz 廣色域 IPS PANEL, 對比度低(1000:1), 黑位漏光泛灰, 可視角好
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.0x4, 支援4K60
8. 光度370nits

Sony KD-43X80K 行貨
$54XX
1. 60hz 廣色域 IPS PANEL, 對比度低(1000:1), 黑位漏光泛灰, 可視角好
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.0x4, 支援4K60
8. 光度370nits
唔該晒巴打,本身諗住一萬內搞掂兩部
睇嚟要放棄Sony
見到部舊款Sony KD-55X7000G 5千幾
建唔建議?
KD-55X7000G係2019年機, 唔會有新機
KD-55X7000G行封閉系統, 唔係行ANDROID TV系統, 冇APP用
KD-55X7000G冇AIRPLAY
stepmic巴打建議呢兩部夾埋萬三姐,重要有超市現金券送,其實都唔係貴好多

你邊度見到舊款呀?係咪人哋二手放嗰啲?G世代已經係上三個世代嘅款,好舊架喇
一係你去搵2手機, 一係轉牌子
不過2手機更易壞

LG 55UQ8100PCB 行貨
$66XX
1. 60HZ IPS PANEL, 對比度非常低(1000:1), 黑位漏光泛灰, 可視角好
2. 有AirPlay 2, HomeKit
3. WEB OS系統
4. eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. HDMI 2.0x3, 支援4K60, ALLM
6. α5 Gen5 影像處理器
7. 光度300nits

LG 43UQ8100PCB 行貨
$44XX
1. 60hz IPS PANEL, 對比度低(1000:1), 黑位漏光泛灰, 可視角好
3. WEB OS系統
LG 55UP8100PCB 行貨
$59XX
1. 60HZ IPS PANEL, 對比度非常低(1000:1), 黑位漏光泛灰, 可視角好
3. WEB OS系統
6. Quad Core 4K 影像處理器

LG 43UP8100PCB 行貨
$41XX
1. 60hz IPS PANEL, 對比度低(1000:1), 黑位漏光泛灰, 可視角好
3. WEB OS系統
其實你推介嗰兩部sony夾埋都差唔多係一萬吖~
X80K沒有任何贈品
我只係比多個選擇佢
問緊老婆
邊度買有超市現金卷送?
我發現之前X80J先有呀,唔好意思
感激巴打,好人一世平安
本身係睇LG
睇到個售後服務排名搞到好想買Sony
you are welcome
如果你搵2手機都係冇原廠保, 所以買全新機好好多
巴打講緊邊度買?
想問下LG電視如果唔care個原廠保養,係咪直接買水貨都得??
水貨保養應該至少會聽你電話覆你whatsapp

LG細尺寸冇水貨,大尺寸先有
喺Sony Store、大舖、連鎖店

呢個款已經落咗架,而家係K世代(2022)嘅機,搵到就會係扣咗現金券嘅價錢

不過應該好難搵到
可以, 不過水貨要55吋起先至有價錢優勢
48吋仲貴過55吋, 因為大陸冇人要48吋-50吋
X80J同X80K都差不多價了, 冇必要搵X80J了
係囉,其實我覺得算係咁啦~

仲有電視都唔係睇一年貨仔,好多呢度今年話換電視嗰啲巴打其實都係用咗SONY五六年嘅~
咁如果LG OLED55C1PCB 水貨(好似$11000左右?)
同Sony 嘅A9S, 邊一部較好?? 又有冇$10000左右嘅水貨OLED機可以完勝到Sony A9S??
1. LG OLED55C1PCB沒有水貨了, 已經停止生產, 頭POST#21-22都冇佢了
2. 你要1萬以下咪LG 55B1水貨, $9000左右, 同48A9S分別不大
3. 巴打又話唔介意畫質, 木眼?
4. 巴打平時睇咩多? 用途?

另外買OLED電視前要先留意OLED電視最怕有物件長期停留係畫面同一位置, 如果成日長時間睇新聞台, 財經台, 賽馬台, 足球台, 成日長時間5-6小時打機(同一隻GAME), 就唔建議買OLED電視, 不過最主要都係係睇你睇既野唔會有一個類似LOGO/框框/HP BAR/SP BAR/ 地圖長時間顯示係畫面同一位置到, 講緊日日5個鐘咁就會比較大機會燒印. 正常打機/睇YOUTUBE通常唔會有咩問題
如果有大就建議大啲嗰部啦我覺得
我唔明點解唔要48A9S
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞