買電視機 / 換電視機 集中討論區 (104)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
主要睇電視距離坐位幾遠

一般1.8-2米就55吋啦
我地冇野可以再傾了
高度係你坐係梳化(或者座位)眼睛向電視嘅水平高度,如果係坐梳化度好後,我會再向下移8cm,因爲坐梳化唔係下下都會坐直

水平高度呢個有自己嘅概念好重要,因爲師傅如果嚟到先幫你諗會有啲麻煩
眼睛向電視嘅水平高度係咪指電視嘅中心點?
冇錯,係畫面中心,打漏咗
用魚骨收信號?
想問下而家D 4K電視係咪唔洗隔張sofa咁遠
75吋 係咪2.3米~2.5米都夠
就咁google見都好多個講法
thanks
你講嘅嘢冇錯呀,基本上由高清電視年代開始已經不再需要,4K可以再近過高清電視
相信自己去睇下要幾遠
專家都係9up
完全正確
no

1080P年代電視距離需要比4K加1倍
有冇人講下擺房嘅電視機48到50吋左右

C2又好似有D貴要萬二, 主要睇劇 Netfix Tv 打機應該擺廳, 但係又唔鐘意cheap野咁反光想要oled, 除左c2仲有咩機?

budget 7 8千內, 我大陸機都應該冇所謂, 唔好有ads就得
1. 7~8千買唔到OLED
2. 成日長時間打機?
電視多數玻璃面,點都反光,需要就加簾
Sony KD-50X85K 行貨
$72XX
1. 120hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位相對黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x2
8. 光度550nits

Sony XR-50X90J 行貨
$93XX
1. 120hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位相對黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 直下式背光, 24分區控制LED光暗, 令黑位更黑
3. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
4. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
5. GOOGLE TV 系統, 多APP
6. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
7. Cognitive Processor XR™ 影像處理器
8. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x2
9. 光度750nits
10. 日本製
11. 2x高音喇叭, 2x全音域喇叭

Panasonic TH-48JZ1000H 行貨
$92XX
1. 120hz 廣色域 OLED PANEL, 對比度無限∞, 黑位純黑, 可視角極好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision IQ, Dolby Atmos, HDR10+ Adaptive
3. 沒有AirPlay 2, 沒有HomeKit
4. My Home Screen 6.0 OS
5. HCX PRO AI 影像處理器
6. HDMI 2.1x2 支援 4K120, VRR, ALLM, HDMI2.0x2支援ALLM
7. 支援USB HDD 錄影
8. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
9. 5年保養
日日睇手提電話不知幾近我係認真的

當年唔可以太近都唔係因爲電子光子嘅問題,而係有批GE電視向前嘅排氣口(都唔係面板)釋放多咗X光,即係成日講嘅輻射來源,所以嗰批電視就攞咗去回收。其實除咗嗰批電視之外,近睇電視同睇書都係冇太大分別,近視嘅原理都係一樣。

就算摸黑睇電視都唔會大近視,因爲古代人類夜晚都係用燭光甚至月光嗰啲睇書,其實開燈睇嘢先係近代嘅發明。

睇電視傷眼主要問題係唔休息,如果睇20分鐘電視或者電話,都最好望遠景一陣,越耐越好(我實在講唔出30秒呢啲咁假嘅說話),其他都只係一啲舊有固有嘅觀念。
我只係覺得遠近好睇個人喜好
我再睇多次佢嗰段字,我發現我可能諗得佢張梳化太闊,因爲我屋企張梳化都係2米短啲
今日POST推得幾快
又係時候準備
今次個POST推得幾快
又係時候準備
係呀,所以你講嘅嘢好啱,我幫你飛走埋醫學上嘅迷思姐~等大家唔好太驚部電視本身,好多健康問題都係源於使用習慣~

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26375236/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6288536/
所以你即刻推兩下
考慮既lcd 同Oled
X90k 定 a80j
加小小又唔同享受
唔係, 打錯字~
我係好認真既人~
A80J/A80K畫質輾斃X90K
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞