買電視機 / 換電視機 集中討論區 (104)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
正常都用5GHz Wifi啦
OLED畫面一定靚過戲院9條街

戲院只有畫面大既優勢
我本身都冇諗住買,不過咁啱佢有原價,玩咗一排都幾滿意,加咗VRR模式真係非常之好
唔該晒巴打咁啱病咗無覆到
我都係過來人,明白租樓好多難處
你係咪想酸死人
之前stepmic巴打有同我分析過,應該係特定尺寸或型號會有,旗艦機就應該ok
電視咩牌子咩型號冇必要都唔好插lan綫唔該,因爲佢唔係遊戲機,插綫唔係最穩定嘅option
電視lan頭規格最盡只有100Mbps,不過對電視嚟講其實佢唔係電話所以唔需要做太多嘢,lan頭唔升級係好合理
諗住唔好搶左5Ghz 個channel, 所以諗住插線
問題解決了,唔該曬,以後會多d 留意下更新
其實5GHz 咁多channel
怕甚麼

不過我同意LAN 穩定性高啲
但一般家居情境冇分別
而且上限又得100Mbps
雖然都未必用得著上限
又可以用usb to LAN 突破100M

但攪咁多做乜
WiFi 5GHz good enough
除非個位收得唔好,或者收唔到5GHz,而你又有LAN 線到
唔同意5GHz夠多channel,因爲而家普遍家居都係5GHz,隔離左右都用時就會大擠塞,尤其好多樓有大量IoT,不過5GHz都已經夠電視用

電視lan的確係冇需要咁多,如果要USB to Ethernet要留意隻adapter必須符合以下兩個條件:
1. 自帶driver
2. 用到落Chrome OS/Android OS

電視直播電影時如果唔夠頻寬用,佢會自動降低畫質,有好多app都冇得較呢樣嘢,所以都唔需要諗太多個WiFi夠唔夠佢用,因爲控制唔到
Expert
你係咪講緊自己
稱讚你
A9S無4k 120Hz
長知識
早兩日收電視都差啲想插線
而家啲串流 100Mbps夠哂有突,插線同唔插線都唔會感覺到有分別。
其實你知唔知睇片同HDMI輸入分別?

A9S Panel係可以行120hz, 只是HDMI限制左
我公司有做大量wifi 工程嘅
喺街,商場,2.4GHz jam 到爆,一轉5GHz 已解決絕大部份干擾問題

2.4GHz 得三個non overlapping channel
5GHz 增加到廿四個
一般家居邊有可能唔夠
而家一般iot 仲係用2.4GHz,因為覆蓋遠啲又平啲而需求bandwidth 好少
用5GHz 都係電腦,新款電視等等需求大bw 嘅嘢

所以好肯定5GHz 係夠家居用
一個channel 唔代表駁一個device
我哋用一個商業AP駁二百件device 以上

我都想知有乜家庭情境用5GHz 都可以干擾到正常運作
謝謝巴打分享
我住喺某大型屋苑(間屋唔大),如果用5GHz就算只係用咗電腦電話同電視,已經好jam,反而轉6GHz或2.4GHz都冇事,我去管理處查詢佢哋話好多人都有咁講,我WiFi speed test結果都係正常

之後搵咗幫我裝光纖上網嘅電訊商工程師上嚟睇,佢話新樓好多人都係用5GHz同埋密度好高所以某啲鐘數jam係絕對正常,我心諗樓底高又有主力牆隔住都會?就係嗰次佢畀我試用一下6GHz得咗

我都問清楚咗佢排除咗share光纖呢個可能,因爲每個單位都係獨立光纖入屋

我覺得要解釋呢樣嘢就唔關GHz事而係大家開始係會偏向家居default用5GHz,因爲屋企面積唔大而啲device又支援,所以唔下下用好慢嘅2.4GHz甚至完全唔分配
巴打已經用緊wifi 6e?
不過老實講我覺得隻rourer 唔識揀最靚嘅channel 可能性仲大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞