香港拉麵集中交流區(3)

1001 回覆
19 Like 2 Dislike
我覺得台風同西九間隱家好食
代表咩? 我唔識食?
想問下蔦Tsuta好唔好吃

個湯底完全唔掂

千奇唔好
要食食本店,水平差太遠,巢鴨站係池袋附近,巢方便,隔離站仲有間鳴龍

既然係講緊香港嘅舖頭
下下同本店比會唔會有啲唔適合
不如講下同香港其他拉麵比起上嚟點啦

個湯底完全唔掂

千奇唔好
要食食本店,水平差太遠,巢鴨站係池袋附近,巢方便,隔離站仲有間鳴龍

既然係講緊香港嘅舖頭

認同, btw 香港既蔦真係唔值咁既價錢, 亦明白一碗麵既錢大部分拎左去交租
有冇手足食過武士拉麵

個湯底完全唔掂

千奇唔好

既然係講緊香港嘅舖頭

認同, btw 香港既蔦真係唔值咁既價錢, 亦明白一碗麵既錢大部分拎左去交租

佢係日本嘅分店,用日本應有嘅水準黎比有咩問題?
btw 就算用香港水準黎比,都係完全唔得
醬油味唔夠濃,松露味欠奉,反而有菇嘅苦澀味
叉燒乾鞋口,完全做唔到慢煮,筍唔入味

個湯底完全唔掂

千奇唔好

既然係講緊香港嘅舖頭

全世界所有餐廳係外地開分店一定同本店有差距,就算材料一樣,廚師既手藝有差別,味道已經唔同啦。你話香港黎講係咪完全唔得又未到,但一定唔值呢個價錢!

雖然唔係香港拉麵店

但京都「猪一」都幾值得推薦嘅
無乜追Post
請問巴打們屯門元朗有無拉麵推介
無乜追Post

見到元朗有間山下
唔知屯門有無

個湯底完全唔掂

千奇唔好

既然係講緊香港嘅舖頭

全世界所有餐廳係外地開分店一定同本店有差距,就算材料一樣,廚師既手藝有差別,味道已經唔同啦。你話香港黎講係咪完全唔得又未到,但一定唔值呢個價錢!

開得分店就應該要以同本店同味作目標,如果唔係主廚黎試味又有咩意思?分店水平同本店存在巨大落差,根本同掛羊頭賣狗肉冇分別,更加係對主廚同本店嘅侮辱,由其呢間係一間michelin 1星嘅餐廳。客人黎係想食蔦(一間michelin 1星嘅餐廳),唔係一間普通嘅拉麵。客人話唔好食,同日本本店差太遠,主廚可唔可以同個客講,叫佢用香港個standard 比呀?
香港有冇鹽味拉麵係好食?唔計東京 Agura

個湯底完全唔掂

千奇唔好

既然係講緊香港嘅舖頭

開得分店就應該要以同本店同味作目標,如果唔係主廚黎試味又有咩意思?分店水平同本店存在巨大落差,根本同掛羊頭賣狗肉冇分別,更加係對主廚同本店嘅侮辱,由其呢間係一間michelin 1星嘅餐廳。客人黎係想食蔦(一間michelin 1星嘅餐廳),唔係一間普通嘅拉麵。客人話唔好食,同日本本店差太遠,主廚可唔可以同個客講,叫佢用香港個standard 比呀?

一星係講緊日本個間唔等於香港,robuchon世界各地都有,唔通間間就係有三星水準咩?做得franchise既水準差本來就預左,你亦唔需要期望佢會可以好似本店,可能日本店主每年或每個月收足你consultant fee 印印腳話之你香港水準低咩?咪天真啦!真係想保住自己既金漆招牌既一定係唔會開海外分店,人地只係拎黎搵錢咋。
想問下香港係邊度可以食到油拉麵?
係深圳灣食過歌志軒油拉麵, 都幾好食, 第一次食油拉麵, 之前都係食開湯或沾麵
上網查過, 歌志軒係日本都好多店, 但香港好似無店, 反而大陸就開左好多, 都幾可惜
https://kknews.cc/zh-hk/food/e599mq.html

個湯底完全唔掂

千奇唔好

既然係講緊香港嘅舖頭

同日本本店相比 作為學術討論當然係無問題

不過作為一個無本事成日去日本食好西嘅廢青
只係想知道香港有咩拉麵好食

既然你講到蔦咁唔掂
如果唔介意嘅話 請你推介返一兩間好嘢
相信大家一定會好感激嘅

雖然唔係香港拉麵店

但京都「猪一」都幾值得推薦嘅

勁野ching
風雲丸係咪真係好食?
成日見好多人

千奇唔好

既然係講緊香港嘅舖頭

一星係講緊日本個間唔等於香港,robuchon世界各地都有,唔通間間就係有三星水準咩?做得franchise既水準差本來就預左,你亦唔需要期望佢會可以好似本店,可能日本店主每年或每個月收足你consultant fee 印印腳話之你香港水準低咩?咪天真啦!真係想保住自己既金漆招牌既一定係唔會開海外分店,人地只係拎黎搵錢咋。

蔦分店唔係行特許經營架
食左中環周月
好撚好食

原來周月咁出名 今日先係鰂魚涌食完 都好食既

沾面淨係食過富士山55
唔係好識食

係鰂魚涌返工 有個幾熟日本既朋友話間周月好難食
所以一直冇試過
呢到咁多巴打推周月
想問係分店問題定係

應該口味問題

接受到周月隻咸酸嘅會好鍾意,因為麵質堪稱全港第一
接受唔到就會話難食

我好中意佢隻咸酸
有冇巴打食過跑馬地座銀?
無乜追Post

見到元朗有間山下
唔知屯門有無

屯門虹橋個間赤橋拉麵幾好食
但係好多人排隊
有無人會自己買黎煮
有無人會自己買黎煮

個湯都多功夫到仆街

「竹岡式拉麵」就相對簡單d,用熱水沖開醬油醬汁就完成湯底
另外叉燒如果要自己滷的話都要花d時間
有無人會自己買黎煮

個湯都多功夫到仆街

「竹岡式拉麵」就相對簡單d,用熱水沖開醬油醬汁就完成湯底
另外叉燒如果要自己滷的話都要花d時間

我買過 aeon 果隻"拉麵用叉燒",
隻味好似食緊鴨胸咁, 伏到
淨係食麵都ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞