香港拉麵集中交流區(3)

1001 回覆
19 Like 2 Dislike
有冇大碗夾抵食 介紹

台風

第一次去 試邊款先
加底會唔會飽得濟

我試過加底食唔晒
但如果你係大食既會好滿足
台北有無正既拉麵?而香港無

一燈

屌你老母一燈真係好撚柒好食 屌打全港

鷹流(有幾間唔同風格分店,偏死咸)
美濃屋

btw一燈食左三張集點卡都未厭

自膠特濃屋先岩

一燈有無話有咩必食?
聽日去
有冇邊間啲麵係粗身又好食
對我黎講BB拉麵已經唔錯 但幼麵
台北有無正既拉麵?而香港無

一燈

屌你老母一燈真係好撚柒好食 屌打全港

鷹流(有幾間唔同風格分店,偏死咸)
美濃屋

btw一燈食左三張集點卡都未厭

自膠特濃屋先岩

一燈有無話有咩必食?
聽日去

最普通果個沾麵已經可以
如果鍾意酒味,可以轉隻溏心蛋做白蘭地味
新開等緊

富士山55個評價點
有啲性趣想去試

食過一次特濃,唔差
不過見好多人話難食
可能都要夾人
我去果次就尖東分店

好多日本人去食
又唔係好食喎,唔知點解

我覺得ok好食
係咪我食開屎食返少少人食既都覺得好味

原味ok既,我覺得真係值得試,其他就睇你叫咩la

芝士啊,黑松露果啲我全部唔會食
富士山55個評價點
有啲性趣想去試

食過一次特濃,唔差
不過見好多人話難食
可能都要夾人
我去果次就尖東分店

好多日本人去食
又唔係好食喎,唔知點解

我覺得ok好食
係咪我食開屎食返少少人食既都覺得好味

原味ok既,我覺得真係值得試,其他就睇你叫咩la

芝士啊,黑松露果啲我全部唔會食

原味特濃我覺得都ok
試左灣仔黑龍
牛筋Black拉麵
已經叫左硬麵 但都好林
湯偏咸但麵唔入味

我鍾意呢間喎。 牛筋好香。
唔明你麵唔入味係乜意思, D麵又唔係炆牛腩, 你想佢點樣入味?
湯如果淨飲係偏咸, 但係食麵時掛湯就啱啱好。 佢仲要醒到有清湯, 食完麵再加翻少少清湯落碗湯度淨飲啱啱好。
灣仔有一間, 好似追左咁耐都無人講過, 叫真武彌聯

佢特別在係麵豉湯, 而且D料係炒過先放湯, 所以D湯特別熱同特別香, 冬天就一流 (夏天就辛苦少少)

但係湯偏咸, 連埋麵掛湯食係OK 既, 淨飲黎講我算食得咸既都會選擇唔飲晒。

叉燒豚角 (四四方方一粒)個隻好過一片個D, 因為肥少少。

總體我覺得係好食既, 但係衰要收+1, $88碗差唔多要100 落樓
葵芳丸京好似差左
個肉好鞋
葵芳丸京好似差左
個肉好鞋

其實都預左會有依一日 香港拉麵店從來只有愈做愈差
食過周月同彩真係返唔到轉頭
去東京有咩拉麵必食

一燈之外有冇
去東京有咩拉麵必食

一燈之外有冇

銀座篝,蔦拉麵,道沾麵,tokyo takesue premium(個肉怪d但個沾麵湯好正)
葵芳丸京好似差左
個肉好鞋

個湯都差左好多
大埔一鳴好唔好食?有冇人知
味噌拉麵有冇咩好介紹?
間間都豚骨做底香港人唔悶架咩
葵芳丸京好似差左
個肉好鞋

個湯都差左好多

早兩日第一次去食
慢煮同普通叉燒都試咗
唔算超級好但點都稱唔上嚡吧
味噌拉麵有冇咩好介紹?

啱啱上面 #261 答左

佢特別在係麵豉湯, 而且D料係炒過先放湯, 所以D湯特別熱同特別香, 冬天就一流 (夏天就辛苦少少)

但係湯偏咸, 連埋麵掛湯食係OK 既, 淨飲黎講我算食得咸既都會選擇唔飲晒。

總體我覺得係好食既, 但係衰要收+1, $88碗差唔多要100 落樓
新開等緊

咪同丸京一樣
味噌拉麵有冇咩好介紹?

啱啱上面 #261 答左

係叫「真武咲弥」

開張無耐果陣食過,下午茶時段一碗好似賣30幾40蚊,相對地抵食好多

其實將配料炒過再落高湯係札幌味噌拉麵比較傳統嘅做法,通常先落豬油,再落豬絞肉、薑蔥同蔬菜炒香,然後落湯同其他醬汁同埋味噌醬煮成,不過可能香港比較少人偏好味噌拉麵,所以呢種煮法顯得比較特別

通常味噌拉麵都比較濃味而且油膩,如果天氣凍真還好。但唔同札幌,香港天氣偏熱,對呢種口味嘅拉麵可能真係有少少不利,所以相對無咁多人談論呢間店掛

再姐,我覺得味噌拉麵實在係一種不易煮,一黎味噌醬本身個性太鮮明,未必人人鍾意;而又因為味噌嘅獨特味道太過搶,好易影響成碗麵嘅平衡,湯底通常都會偏濃味同咸,兩者加埋令所謂「傳統」嘅札幌味噌拉麵比人一種濃烈嘅味道,鍾意嘅人固然接受到,但我估有d人食得多都會覺得膩

碗麵賣咁嘅價錢,其實當中成本可能有唔少已經係用黎俾租金,而且灣仔嘅租金應該都唔會好平吧 呢個我估亦都係普遍香港拉麵店主其中一個最頭痛嘅問題
去東京有咩拉麵必食

一燈之外有冇

銀座篝,蔦拉麵,道沾麵,tokyo takesue premium(個肉怪d但個沾麵湯好正)

生粋 花のれん啲肉好正
係隻強太熟
去東京有咩拉麵必食

一燈之外有冇

生粋 花のれん啲肉好正
係隻強太熟

餐餐拉麵都唔夠喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞