香港拉麵集中交流區(3)

1001 回覆
19 Like 2 Dislike
香港有無好好食嘅蝦湯拉麵同沾麵介紹

長沙灣 海老名

海老名fans

海老名fans 住佢樓上

海老名咩湯底最好食?
大埔好似有間芫荽拉麵, 有冇人有食評
台風到底有咩好食?沾麵得個多字
拉麵一般般

就係得個多字
其實一蘭真係唔差
不過呢到係連登就比人撐到變地底泥

上年係日本食左次
覺得幾濃幾岩口味

長沙灣 海老名

海老名fans

海老名咩湯底最好食?

聽講陳奕迅都去食
西環火之鳥都唔錯 lunck set性價比一流(以香港拉麵舖嚟講)

長沙灣 海老名

海老名fans

海老名咩湯底最好食?

聽講陳奕迅都去食

冇咩特別

之前係香港食沾麵都見過佢

仲影埋相tim
其實一蘭真係唔差

上年係日本食左次
覺得幾濃幾岩口味

係幾好食,反而高登成日吹捧既丸京比人吹大左,開張頭兩個月已經食過
中上la
其實一蘭真係唔差

上年係日本食左次
覺得幾濃幾岩口味

係幾好食,反而高登成日吹捧既丸京比人吹大左,開張頭兩個月已經食過
中上la

丸京
不過口味既野人人唔同

畫我算啦,出得好慢呀!!
其實一蘭真係唔差

上年係日本食左次
覺得幾濃幾岩口味

中上la

丸京
不過口味既野人人唔同

有無人食過牛頭角個間?
想試下
其實一蘭真係唔差

上年係日本食左次
覺得幾濃幾岩口味

中上la

丸京
不過口味既野人人唔同

有無人食過牛頭角個間?
想試下

要食就好快D
丸京而家開分店開得咁快 水準一定keep唔住
其實一蘭真係唔差

上年係日本食左次
覺得幾濃幾岩口味

中上la

丸京
不過口味既野人人唔同

有無人食過牛頭角個間?
想試下

要食就好快D
丸京而家開分店開得咁快 水準一定keep唔住

食過葵芳 牛頭角 同深水埗一京
我覺得都係牛頭角果間最正
Off topic
大阪京都有咩拉麵好食
道頓堀食過曬有無其他大阪既推介(會挑金龍機)

カドヤ食堂 上次都翻兜咗次 不過好似有啲遠

長沙灣 海老名

海老名fans

海老名咩湯底最好食?

聽講陳奕迅都去食

冇咩特別

之前係香港食沾麵都見過佢

仲影埋相tim

我都覺得冇咩特別 不過次次都係食佢個味噌湯,個人唔係好鍾意番茄

不過主要都係食佢個蝦油啦
富士山55個評價點
有啲性趣想去試

食過一次特濃,唔差
不過見好多人話難食
可能都要夾人
我去果次就尖東分店

好多日本人去食
又唔係好食喎,唔知點解

我覺得ok好食
係咪我食開屎食返少少人食既都覺得好味

次次都叫特濃沾麵,唔好叫果d 古靈精怪沾麵。
魚介豬骨濃湯黎講,富士山55叫做好食同保持到水準。
味噌拉麵有冇咩好介紹?
間間都豚骨做底香港人唔悶架咩

啱啱上面 #261 答左

灣仔有一間, 好似追左咁耐都無人講過, 叫真武彌聯

佢特別在係麵豉湯, 而且D料係炒過先放湯, 所以D湯特別熱同特別香, 冬天就一流 (夏天就辛苦少少)

但係湯偏咸, 連埋麵掛湯食係OK 既, 淨飲黎講我算食得咸既都會選擇唔飲晒。

叉燒豚角 (四四方方一粒)個隻好過一片個D, 因為肥少少。

總體我覺得係好食既, 但係衰要收+1, $88碗差唔多要100 落樓

係叫「真武咲弥」

開張無耐果陣食過,下午茶時段一碗好似賣30幾40蚊,相對地抵食好多

其實將配料炒過再落高湯係札幌味噌拉麵比較傳統嘅做法,通常先落豬油,再落豬絞肉、薑蔥同蔬菜炒香,然後落湯同其他醬汁同埋味噌醬煮成,不過可能香港比較少人偏好味噌拉麵,所以呢種煮法顯得比較特別

通常味噌拉麵都比較濃味而且油膩,如果天氣凍真還好。但唔同札幌,香港天氣偏熱,對呢種口味嘅拉麵可能真係有少少不利,所以相對無咁多人談論呢間店掛

再姐,我覺得味噌拉麵實在係一種不易煮,一黎味噌醬本身個性太鮮明,未必人人鍾意;而又因為味噌嘅獨特味道太過搶,好易影響成碗麵嘅平衡,湯底通常都會偏濃味同咸,兩者加埋令所謂「傳統」嘅札幌味噌拉麵比人一種濃烈嘅味道,鍾意嘅人固然接受到,但我估有d人食得多都會覺得膩

碗麵賣咁嘅價錢,其實當中成本可能有唔少已經係用黎俾租金,而且灣仔嘅租金應該都唔會好平吧 呢個我估亦都係普遍香港拉麵店主其中一個最頭痛嘅問題

感謝解答
食過梅光軒,但同北海道總店有d差距
別天神就算係咁
Off topic
大阪京都有咩拉麵好食
道頓堀食過曬有無其他大阪既推介(會挑金龍機)

巴打如果鍾意雞白湯嘅話可以試下“ぼっこ志”,係心齋橋附近。
本身係tabelog見幾高評價就去試下,點知一試難忘
雞白湯底好正,叉燒全部用雞肉整幾特別
點解topic係香港拉麵會講到去日本
香港沾麵我首推元朗 可能我個人比較重口味 元朗果間冇得輸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞