香港拉麵集中交流區(3)

1001 回覆
19 Like 2 Dislike
文化,社會風氣,都影響住每一個人每一份職業。

係日本,人哋本身文化係尊敬一d肯努力去做嘅人。拉麵雖然唔係乜嘢高級食物,但每一種食材如何混合做到最好亦需要下相當苦工。搵個舖位開拉麵店亦非容易,早開晚收全身投入因為間鋪就係得你自己或者三數個人。但最少你搵到個舖位都可以穩定地做好幾年甚至數十年,養活自己。(你可以試下google map日本,睇返現在同以往嘅街景,好多鋪頭真係十年同一個位。)

香港呢,唔講舖租啦你知我知,比你做到米芝蓮一星又如何,轉眼double甚至三倍舖租,你一身好廚藝就此報廢。社會風氣甚至廚師本身亦不太尊重自己行業,如廁唔洗手你我見咗幾十年。 當然最重要冇出路先係死症,淨係舖位你已經玩死咗你。冇一個空間去比你發揮,你曉飛都冇用。
除左一蘭仲有無咩拉麵鋪過左夜晚11點都仲有得食
啱啱食完一燈,食完覺得同一質素我根本唔洗用咁嘅價錢食
有冇詳細報告
黎緊呢個禮拜諗住去食
我食沾麵,粗麵唔太掛湯,兩種慢煮嘅肉又唔係特別滑,豬肉又得種好死嘅鹹味,蛋就中規中矩,但個沾汁係幾正 兩粒雞丸都幾得意,同埋麵好似少左啲,總結嚟講我覺得對唔住依個價錢
座銀拉麵會唔會好細份?沾麵有幾多gram?
前日食過 個沾汁好快凍,個蛋一般之外其他都好好喎,香港沾麵嚟講應該無得輸
搵日去試
btw哩間女士有冇雪糕?
我嗰輪冇女仔,唔清楚
應該就無 見幾個女仔都係賣單就走
限定嘅?好無食
一燈洗唔洗等好耐?
閒日去其實唔洗,因為佢有成六十個位,我11點三四左右去到得十一二個人,如果佢唔係遲左開鋪應該可以準時入

偏細份 湯都偏少 不過女仔食會岩岩好
好貴 但真係好好食
係咪早晚各賣50碗?
知唔知試業到幾時?
thanks
應該唔係 朝早開始賣到無就完 加推50碗應該係第一日先有
試到幾時真係唔知
新手留名 好鍾意食拉麵沾麵

暫時食過最好食既沾麵
大阪 つけ麺 雀
正呀
食過 認得堆菜
Btw我鍾意味噌口味既麵多啲
個湯同叉燒都幾好 但係嗰麵真係太淋
前日終於去左大圍試左醬油拉麵, 隻味同日清出個隻醬油拉王一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞